Zdravlje

POLNI ORGAN ODREĐUJE KOLIKO DUGO ĆETE ŽIVETI: Jedna grupa muškaraca u 70% većem riziku od smrti!

Autor Nataša Petrović

Evo na koji način penis može da utiče na dužinu životnog veka muškaraca!

Izvor: staras/Shutterstock.com

Erektilna disfunkcija češća je nego što mislite, ali uprkos tome, veoma je neprijatna za svakog muškarca. Međutim, pored toga što je neprijatan, ovaj problem može da utiče i na životni vek, tvrde naučnici.

Oni su otkrili da muškarci koji imaju erektilnu disfunkciju imaju 70 odsto veći rizik od rane smrti, nego oni koji nemaju taj problem sa polnim organom. Zbog toga stručnjaci smatraju da bi muškarci koji imaju erektilnu disfunkciju trebalo češće da idu na preglede, kako bi se eventualne komplikacije, poput kardiovaskularnih bolesti, uočile što ranije i lečile na vreme. 

Ono što je važno napomenuti je da erektilna disfunkcija ne pogađa samo starije, iako mnogi tako misle, ali naučnici ističu da čak 20 odsto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem.

Inače, od ranije je poznato da je erektilna disfunkcija povezana faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti, poput hipertenzije, hiperlipidemije, gojaznosti, dijabetesa i pušenja. Ovaj problem sa polnim organom je takođe i faktor rizika za moždani udar i koronarne bolesti srca, kao i infarkt miokarda.

Da bi došli do ovih zaključaka, naučnici su proučili podatke 1.790 muškaraca starosti od 20 do 85 godina, a zatim su te podatke uporedili sa podacima onih koji su u međuvremenu, do decembra 2011. godine, preminuli. Upoređujući te podatke, došli su do zaključka da erektilna disfunkcija može da utiče na životni vek.

Oni su, naime, utvrdili da je 557 učesnika istraživanja imalo problem sa erekcijom, a osam godina kasnije, njih 244 je preminulo, od čega su kod 61 uzrok smrti bile kardiovaskularna oboljenja, kod 64 maligni tumori, kod 12 hronične respiratorne bolesti, a kod ostalih drugi uzroci.

Međutim, naučnici ipak napominju da ove rezultate treba oprezno razmotriti jer su potrebna dodatna istraživanja kako bi se detaljnije utvrdila veza između erektilne disfunkcije i rane smrti.

(MONDO)