Zdravlje

LEKARI OTKRILI KAKO DA SMANJITE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA ZA 80 ODSTO: 3 sastojka u hrani su NAJVEĆI PROBLEM, izbacite ih!

Autor Maja Gašić

Kako izbeći moždani udar? Lekari kažu - ključ je u tome da iz ishrane izbacite određene namirnice...

Izvor: YouTube/Screenshot/OldManCooking

Nekada se verovali da moždani udari pogađaju samo stariju populaciju, a poslednja istraživanja pokazuju da se ovo fatalno stanje sve čećše dešava mladima. Šta je potrebno da se uradi da bi se izbegao šlog? Prema rečima lekara, moždani udar se ne javlja iznenada, on "počinje mnogo godina pre katastrofe".

Moždani udar se javlja kada je blokiran dotok krvi u mozak i on ne dobija dovoljno kiseonika. Lekari apeluju da obratite pažnju na simptome jer od brzine reakcije sve zavisi. Što pre se započne sa lečenjem, posledice će biti manje.

Postoje dve vrste moždanih udara - ishemijski i hemoragični. Prvi se javlja u 80 odsto slučajeva i može biti uzrokovan vaskularnom okluzijom, embolijom i sistemskom hipotenzijom. Lekari upozoravaju da neprestani i nekontrolisani unos tableta može da izazove sistemsku hipotenziju.

Sa hemoragičnim moždanim udarom, koji se javlja u 20 odsto slučajeva, javljaju se cerebralne hemoragije. Nosi veću opasnost od ishemijske, a može biti uzrokovan uzimanjem lekova za razređivanje krvi i puknućem aneurizme, obajšnjavju neurolozi.

Lekari su naveli i da postoje tri namirnice koje utiču na pojavu šloga i ako ih izbacite iz ishrane smanjićete rizik od pojave moždanog udara za neverovatnih 80 odsto. 

Evropski naučnici sproveli su istraživanje nad 418 hiljada ljudi. Učesnici su popunjavali upitnik o tome kako se hrane, kakav  život vode, kakve su ima navika, itd. Istraživači su pratili ispitanike u narednih  12,7 godina.

Studija je pokazala da je sa povećanim unosom voća i povrća i mlečnih proizvoda, smanjen rizik od ishemijskog, ali ne i hemoragijskog moždanog udara.

Istraživanje je pokazalo i da ishrana sa visokim sadržajem zasićenih masti, trans masti i soli je povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara. Upravo zato lekari apeluju da iz ishrane izbacite namirnice koje sadrže ove "opasne" sastojke.

MONDO

Tagovi