Zdravlje

JEDNO PIĆE JE NAJGORE ZA JETRU, A NEMA VEZE SA ALKOHOLOM: Piju ga i deca, a opasna je čak i "umerena" konzumacija!

Autor Nataša Petrović

Sigurno ne biste ni pretpostavili koje piće je najgore za jetru!

Izvor: My Ocean Production/Shutterstock.com

Zdravlje jetre je jako važno za opšte stanje organizma jer ovaj organ filtrira toksine u telu. Kada govorimo o oštećenjima na jetri, najčešće se govori o akoholu kao krivcu. Međutim, novo istraživanje pokazuje da je druga vrsta pića najčešći krivac za probleme sa jetrom, a piju ga čak i deca!

Naučnici sa Škole za medicinu na Univerzitetu u Bostonu objavili su studiju koja je deo većeg istraživanja, a tokom kojeg su analizirali 1.636 učesnika od 2002. godine.

Učesnici su prijavljivali koliko često su konzumirali zaslađene ili gazirane napitke, a naučnici su zatim to analizirali u kontekstu povezanosti sa masnom jetrom – zdravstvenim stanjem zbog kojeg se višak masti skladišti u jetri.

Naučnici su nakon ove studije došli do zaključka da bi pojava masne jetre mogla da se spreči izbacivanjem zaslađenih napitaka. Razlog tome je, kako su objasnili, što je česta konzumacija ovih napitaka – kod učesnika koji su prijavili da piju zaslađene napitke više od jednom dnevno do više od jednom nedeljno – doprinela dva i po puta većem riziku od pojave masne jetre, u poređenju sa onima koji ne konuzumiraju ove napitke.

Osim toga, stručnjaci su prijavili da zaslađeni napici povećavaju rizik od masne jetre čak i kod onih koji ih "umereno" konzumiraju – jednom mesečno do manje od jednom nedeljno – u poređenju sa onima koji ih ne piju uopšte.

(MONDO)

Tagovi