Zdravlje

SRPSKOM TRAVARU JE OVO OMILJENA BILJKA: Jača srce, pomaže kod nervoze i varenja, ali mnogi GREŠE kada prave čaj od nje!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Matičnjak je zdrava biljka koja jača krvne sudove, oslobađa nervoze i problema s varenjem, ali pazite kada od nje pravite čaj - ovo je tačan recept!

Narodni travar Momčilo Antonijević govorio je na Prvoj o blagotvornom dejstvu matičnjaka, biljke o kojoj najčešće pričamo zbog umirujućeg dejstva, ali ima još brojne dobre efekte na zdravlje.

Matičnjak ne uspavljuje, već umiruje, jača krvne sudove i srce a odličan je i kod problema sa varenjem, rekao je on.

"Ne znam odakle da krenem, to mi je jedna od omiljenih biljaka, melisa oficinalis. Medonosna je biljka, koriste je i pčele, a delotvorna je za ljude. Mogu da je uzimaju i sasvim mala deca, kao i trudnice kojima se preporučuje protiv mučnine", rekao je on.

Matičnjak je izuzetno prijatnog ukusa, miriše "limunkasto" a uglavnom se koristi kao čaj ili u isparivačima.

"Ulje deluje prvenstveno na naš nervni sistem, posebno se preporučuje ljudima koji imaju napade anksioznosti, osećaju se nervozno ili su stalno pod stresom. Dobar je kod sindroma sagoveranja, menadžerske bolesti ili izgaranja, od prošle godine to je baš bolest i dijagnoza. Matičnajk pored toga ima efekta i na srce i krvne sudove, posebno kod ljudi sa anginom pektoris", rekao je on.

Antonijević je objasnio i kako on koristi ulje matičnjaka.

"Ja ga koristim svakodnevno, jednu kap utrljam u potiljak, uveče. Pored toga što omogućava da se opustite ima i antivirusno dejstvo, on ne uspavljuje, važno je da to kažemo. On oslobađa stresa. Inače etarska ulja ne idu na kožu nerazblažena, matičnjak je jedan od izuzetaka uz lavandu i čajevo drvo. Fantastično miriše i odmah deluje, kako ulje, tako i čaj", rekao je on a onda objasnio kako se pravilno sprema čaj od matičnjaka.

"Kada ga pripremamo, nikako ga ne kuvajte! Samo prelijte ključalom vodom suvu biljku, ali nemojte prokuvavati. Izmrvite i listove i cvetove, jedna supena kašika je mera. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, do pola sata. Matičnjak dobro deluje i na životinje, zovu ga macinom travom, mačke ga vole. To je samo jedan od dokaza da imaju snažan instinkt da sebi mogu da pomognu koristeći prirodu", rekao je on.

Matičnjak, priznaje Antonijević, ima jednu manu ako se koristi u obliku ulja - ono nikako nije jeftino, ali činjenica da šest velikih buketa čini samo jednu malu bočicu ulja, navodi da cena ima opravdanje.

(MONDO)