Zdravlje

PROVERITE DA LI IMATE MASNU KRV, IZUZETNO JE OPASNA: Javlja se zbog ishrane, a najgora posledica je HITNA OPERACIJA

Autor Maja Gašić

Saznajte koliko je masna krv opasna po zdravlje!

krv, davanje, transfuzija
Izvor: YouTube/Johns Hopkins Medicine

Za laike termin "masna" krv ne govori mnogo, ali lekari i te kako znaju koliko je ovo stanje opasno i kakve sve posledice može da izazove. Šta je to i do kakvih sve problema može da dovede?

"Masna" krv je patološko stanje u kome se kod osobe kada jede veoma masnu, visokokaloričnu hranu bogatu životinjskim namirnicama, razvija talog (suspenzija holesterola i drugih kristala koji se formiraju) i ova velika količina naslaga dovodi do povećanja masti, a koji izazivaju protrombotsko stanje.

Šta je protrombotsko stanje?

Protrombotsko stanje je stanje organizma u kojem se ubrzano stvaraju krvni ugrušci, da bi u sledećoj fazi bolesti dolazilo do tzv. tromboembolijskih komplikacija.

Takođe dovodi do pojačanog lučenja želudačnog soka, enzima žuči i pankreasa i izaziva razvoj akutnog pankreatitisa (upala pankreasa), kažu stručnjaci Klinike Mejo.

Ovakva krv može biti opasna jer povećava rizik od pojave ugrušaka, odnosno uzrokuje hiperkoagulaciju. Problem je i povećano opterećenje pankreasa, usled čega može da se razvije akutni pankreatitis, a u težim slučajevima nekrozu, odnosno razaranje pankreasa.

Kad je reč o nekrozi pankreasa, to je hirurško stanje koje zahteva hitnu hospitalizaciju.

MONDO

Tagovi