Za laike termin "masna" krv ne govori mnogo, ali lekari i te kako znaju koliko je ovo stanje opasno i kakve sve posledice može da izazove. Šta je to i do kakvih sve problema može da dovede?
"Masna" krv je patološko stanje u kome se kod osobe kada jede veoma masnu, visokokaloričnu hranu bogatu životinjskim namirnicama, razvija talog (suspenzija holesterola i drugih kristala koji se formiraju) i ova velika količina naslaga dovodi do povećanja masti, a koji izazivaju protrombotsko stanje.
Takođe dovodi do pojačanog lučenja želudačnog soka, enzima žuči i pankreasa i izaziva razvoj akutnog pankreatitisa (upala pankreasa), kažu stručnjaci Klinike Mejo.
Ovakva krv može biti opasna jer povećava rizik od pojave ugrušaka, odnosno uzrokuje hiperkoagulaciju. Problem je i povećano opterećenje pankreasa, usled čega može da se razvije akutni pankreatitis, a u težim slučajevima nekrozu, odnosno razaranje pankreasa.
Kad je reč o nekrozi pankreasa, to je hirurško stanje koje zahteva hitnu hospitalizaciju.
MONDO