Porodična borba

TRPELA JE BOLOVE, PLAKALA U POTAJI, A ONDA ODLUČILA DA SE BORI: 1 PROMENA u navikama Jeleni je pomogla da POBEDI BOLEST

Autor Maja Gašić

jelena, supruga našeg sportskogh asa, Dejana Tomaševićagovorila je o o borbi sa lupusom, a otkrila je i šta joj je pomoglo da se izleči.

Izvor: YouTube/Printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Ispovest bračnog para Tomašević, proslavljenog sportiste Dejana i njegove supruge Jelene, o njihovoj borbi lupusom koji je pre deset godina zadesio košarkaševu suprugu, dirnula je srpsku javnost. Gostujući i emisiji "Ordinacija" na RTS, Jelena je otkrila kako je uspela da tešku automunu bolest stavi pod kontrolu, o brigama, strahovima i velikom fizičkom i duševnom bolu koji je preživela, ali i kako joj je porodica pomogla da sve nedaće preboli. 

Tomaševićeva supruga je u suzama pričala o teškim simptomima, oticanju ruku o bolovima koji su bili toliko jaki da nije bila u stanju da se umije, obuče, okupa... Govorila je i o velikoj tuzi jer nije mogla da ispuni suprugovu najveću želju, da mu rodi peto dete, ali i strahovima da neće doživeti najvažnije događaje u životima svoje dece...

Šta je lupus?

Lupus je možda najpoznatija autoimuna bolest gde imuni sistem gubi sposobnost da prepozna sopstvena tkiva i ćelije. Tada stvara auto-antitela koja ove ćelije vide kao "strane" i napadaju ih. Rezultat je autoimunska reakcija koja izaziva zapaljenje određenih organa. Lupus može da zahvati srce, bubrege, pluća, nervni sistem, kožu, nokte, a u nešto ređim slučajevima utiče na mozak  i creva. Simptomi lupusa isti su kod žena i muškaraca, ali oko 90 odsto obolelih su žene, navodi Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS). Prvi simptomi javljaju se između 15. i 44. godine a često su vrlo prikriveni, jer oboleli zapravo ne izgleda bolesno. Međutim, progresija je neumitna i jedna od četiri obolele osobe usled bolesti postaje trajni invalid.

Ovo je veoma nepredvidivo oboljenje i nikada se ne zna kakav će tok imati. Nekada se pacijenti oporave i povrate kvalitet života, a u nekim slučajevima može da se zakomplikuje i utiče na razvoj drugih oboljenja, kao što je to bio Jelenin slučaj kod koje se razvio i reumatoidni artritis.

O tome koji su to faktori koji utiču na pojavu ove autoimene bolesti, govorio  je doktor Ivica Jeremić sa Instituta za reumatologiju.

"Na pojavu lupusa utiču razni faktori, kod genetski predisponiranih pokazano je da neke infekcije mogu da pokrenu lupus. Mogu i drugi faktori da ga izazovu - traume, veliki prihički stresovi, uzimanje nekih lekova, izlaganje sunčevoj svetlosti, zagađenje...", objasnio je on u emisiji "Ordinacija".

Mala promena

Danas Jelena može da kaže da je "izlečena". Nakon prvobitnog šoka od dijagnoze, rešila je da se bori. Pored zvanične terapije, promenila je i navike u ishrani i stil života.

"Ja to nisam mogla da prihvatim i počela sam da istražujem u literaturi vezanoj za oboljenje. Tako sam došla do takozvane zdrave hrane. Posvetila sam se tome i rezultati su se polako pokazivali. Prestala sam da jedem meso i gotovo potpuno izbacila životinjske proizvode. Uspela sam da potpuno oporavim organizam i da izlečim lupus, koji je zvanično neizlečiv", kaže ova hrabra žena. 

Ovih navika se kao porodica pridržavaju već deset godina. Dejan i ona, zajedno sa njihovo četvero dece - Marinkom, Manjom, Mijom i Matijom, strogo vode računa o ishrani, a meso je tek ponekad na njihovom meniju. 

"Mi već 10 godina ne jedemo meso, deca jedu, ali vodimo računa da to bude kvalitetno meso. U kući će se uvek naći domaća pljeskavica, ako treba da se pojede, a ne meso iz supermarketa. Pijemo prirodne sokove koje Jelena sprema i oni mi, pošto sam gurman, pomažu da uspostavim balans u telu. Mislim da će uz ove navike i pravilnu ishranu i našoj deci život biti na višem nivou", otkrio je Dejan.

MONDO