Zdravlje

4 NAMIRNICE KOJE SVI JEDEMO IZAZIVAJU ZAPALJENJE U TELU: Na neke nikad ne biste posumnjali, a RAZARAJU zdravlje!

Autor Nataša Petrović

Namirnice koje svi jedemo izazivaju zapaljenje u telu, evo o kojoj hrani je reč!

Izvor: YouTube/AllThingsAdrienne

Loša ishrana ne samo da povećava broj kilograma, već takođe loše utiče i na zdravlje, ali za razliku od nagomilanog sala, zdravstveni efekat ne možemo brzo da vidimo.

Da do njih uopšte ne bi došlo, trebalo bi da obratimo više pažnje na to šta jedemo, a između ostalo, da izbegavamo namirnice za koje je utvrđeno da podstiču zapaljenje u organizmu.

Kada u telu postoji zapaljenje, aktivira se imuni sistem koji se bori brotiv bakterija i drugih patogena, a ukoliko je to zapaljenje hronično, može da dovede do brojnih veoma opasnih bolest.

Pržena hrana svakako je nešto što u kontekstu izazivanja zapaljenja u telu treba da izbegavate, ali evo i koje još namirnice.

Suhomesnati proizvodi

Možda ste čuli da obrađeno meso tj. suhomesnatih proizvodi mogu da izazovu zapaljensku reakciju u organizmu, ali to isto važi i uopšteno za proteine životinjskog porekla.

"Ove namirnice dovode do zapaljenja delimično i zbog sadržaja masti i tipa masti (zasićene)", kaže dr Dejna Elis Hjuns.

Ona ističe i da određene aminokiseline u mesu takođe iazzivaju zapaljenje, ali da kod ljudi koji jedu dosta mesa najveći problem zapravo prave nitrati.

"Konzumiranje hrane sa mnogo masti u velikim količinama i suhomesnatih proizvoda može da utiče na osetljivost na insulin i da podstakne gojenje, kao i zapaljenje u crevima", upozorava ona.

Prelivi za salate

Prelivi za salatu loši su za zdravlje zbog toga što u sebi imaju šećere, što mnogi ne znaju.

Nutricionistkinja Džona Burdoa savetuje da umesto ovih, kupovnih preliva, koristite maslinovo ulje koje je bogato omega-3 masnim kiselinama i sprečava zapaljenje.

Čokoladice sa žitaricama

Svi misle da su ovakve čokoladice zdravi slatkiši, ali ono što mnogi ne znaju je da one u sebi najčešće sadrže obrađene ugljene hidrate, koji su loš izbor.

Savet nutricionistkinje Burdoa je da ih zamenite voćem i orašastim plodovima, što je maltene isto ono što se nalazi u ovim čokoladicama, samo bez dodatog šećera.

Mešavine začina

Različite mešavine začina veoma su popularne jer u samo nekoliko sekundi poboljšavaju ukus bilo kojem jelu, ali ono na šta stručnjaci upozoravaju je da često sadrže i veštačke boje, a sve je više studija koje pokazuju da ove boje povećavaju zapaljenje u telu.

(MONDO)

Tagovi