Zdravlje

AKO VAS SVRBI KAPAK, HITNO KOD LEKARA: Iza bezazlenog simptoma se krije retka i SMRTONOSNA BOLEST

Autor Maja Gašić

Bezopasan znak retkog oblika kancera. Saznajte koji su simptomi raka oka.

Izvor: Shutterstock/Madrolly

Ako vas često svrbe kapci na očima, a znate da nije reč o alergiji na šminku, hitno se obratite lekaru. Ovaj bezazleni simptom bi mogao da ukaže na veoma retku vrstu kancera - tumor oka.

Maligni tumori oka nazivaju se melanomi, dok se one očne izrasline, koje nisu toliko opasne koliko neprijatne, nazivaju se benignim tumorima.

Prema mišljenju stručnjaka, melanom nastaje usled abnormalnog rasta ćelija. Međutim, neki delovi oka su podložniji ovoj bolesti od drugih. Lekari su zabeležili slučaj kada je 47-godišnju ženu jako svrbeo kapak. Dve nedelje kasnije obratila se lekaru za pomoć, da bi joj je nakon pregleda i biopsije bio dijagnostikovan rak oka.

Onkolozi kažu i da je melanom ovog dela tela prilično redak, ali i veoma opasan.

Ostali simptomi raka oka uključuje pojave takozvanih "svetlosnih bljeskova" i "mušica" pred očima, talasastih linij u vidnom polju, zamagljen vid ili njegov potpuni gubitak, kao i tamne mrlje u oku koje postaju sve veće. Oboleloj osobi može da se javi i otok na kapku, a koji je izuzetno bolan. 

Iako simptom svraba na kapku ne mora nužno da znači i kancer oka, lekari svakako savetuju detaljniji pregled kako bi se ova opasna dijagnoza isključila.

MONDO