Rizikovao život

GROZNO - ZA NOVAC POPIO TEČNOST SA BAKTERIJOM KOJA SE NALAZI U IZMETU ZARAŽENIH LJUDI: "To su najgorih 8 sati života"

Autor Tamara Veličković

Dvadesetogodišnji mladić odlučio je da popije tečnost sa bakterijom koja se nalazi u izmetu zaraženih ljudi, kako bi dobio novac.

Izvor: Facebook/Jake Eberts/Screenshot

I dok za mnoge ne postoji novčana suma za koju bi uradili ovako nešto, 20-godišnji Džejk Eberts se usudio. On je popio tečnost sa bakterijom Šigela koja se nalazi u izmetu ljudi koji su zaraženi, svestan da izaziva bolest koja je opasna po život.

Kako je objavljeno, Džejk je ovo uradio u svrhu istraživanja. Šigele su striktno patogene crevne bakterije i izazivaju tešku bolest - bacilarnu dizenteriju.

Ovaj mladić bio je jedan od 16 mladih osoba koje su učestvovale u ispitivanju na Univerzitetu u Merilandu, kako bi se testirala vakcina protiv ove bakterije, a u zamenu za svoj rizik, dobio je oko 750.000 dinara.

Kako je rekao, to su najgorih osam sati u njegovom životu, ali za novac bi opet isto uradio.

"Ne želim ovde da se pretvaram da sam Majka Tereza - ne bih to učinio besplatno. Velika je stvar zamoliti nekoga da dobije dizenteriju. Sve vreme sam mislio: 'Jao, ovo je užasna bolest.' I potom sam postao jako emotivan, verovatno i zato što sam bio u delirijumu zbog pomisli da se deca u zemljama u razvoju suočavaju s ovim", rekao je mladić.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, ova bakterija uzrokuje 600.000 smrtnih slučajeva godišnje širom sveta. Iako ne postoji dostupna vakcina, to je drugi vodeći uzrok smrti.

Naučnici takođe prikupljaju podatke od dece u Keniji koja bi mogla doći u kontakt s bakterijom. Ako sve prođe dobro u drugoj fazi istraživanja, a vakcina bude efikasna, testiranja bi mogla da se sprovode i dalje.

(MONDO)

Tagovi