Piletina je u Srbiji, pored svinjetine, najpopularnija vrsta mesa. Jedan od razloga je dostupnost, blag ukus bez jakog mirisa, ali i cena koja je pristupačnija od, na primer, junetine, teletine ili svinjetine. Bonus je što je ovo meso bogato raznim hranljivim materijama, korisnim za zravlje organizma.
Međutim, ne smatraju se svi delovi pileta dobri za ljudsko telo, objavljeno je nedavno u jednoj kineskoj studiji. Zahvaljujući iskustvu brojnih kuvara koji su svoja iskustva u kuvanju preneli stručnjacima, kao i saznanja tehnologa, otkriveno je koje delove pileta ne treba konzumirati jer su štetni po zdravlje.
Pa tako, kada jedete piletinu bolje je da ne konzumirate kožicu koja se u potpunosti sastoji od masti i, osim toga, može da sadrži veliki broj bakterija.
Takođe, preporuka je i da se ne jedu pluća, jer čak ni termička obrada visokom temperaturom nije u stanju da u potpunosti ukloni sve parazite iz njih.
Kineski stručnjaci su savetovali i da ne koristite glavu (što se inače kod nas retko koristi), jer upravo ovaj deo pileta akumulira sve štetne materije koje životinja pojede tokom svog života.
Nutrutivna vrednost piletine (100 g):
- Energetska vrednost 120 kcal
- Proteini 22,50 g
- Ugljeni hidrati 0,00 g
- Šećeri 0,00 g
- Vlakna 0,00 g
- Masti 2,62 g
- od kojih zasićene 0,563 g
Visoka količina proteina koju belo meso sadrži pomaže telu da izgradi mišiće, dok zbog toga što je izuzetno niskokalorično savršena je namirnica za dijetalne režime.
MONDO
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!