Zdravlje

KAŠALJ JE ČEST SIMPTOM ALERGIJA, A KADA TREBA DA VAS ZABRINE: Dr Stjepanović upozorio - evo kada morate kod lekara!

Autor Nataša Petrović

Sezona je alergija, a simptomi alergijskih reakcija se ponekad preklapaju sa simptomima drugih zdravstvenih problema. Dr Stjepanović otkriva kako ih razlikovati i kada se mora kod lekara.

Izvor: Screenshot/RTS

Ako i vi patite od prolećnih alergija, sve su šanse da poslednjih dana ne prestajete da kijate, kašljete, češete oči i da nigde ne idete bez maramice u ruci.

Bronhijalna ili alergijska astma takođe je jedan od problema sa kojim se ljudi u ovom periodu više muče, a direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović, kaže da se u Srbiji pet do deset odsto pacijenata leči od alergijske astme.

"Sada su ihalacioni alergeni, polen korova i trave, prisutni više u vazduhu, tako da se i bolesnici koji imaju alergijsku astmu češće javljaju. Oni se žale na suv, nadražajni kašalj, na sviranje u grudima, na otežano disanje, pojačanu sekreciju iz nosa, crvenilo i svrab u očima, to su sve simptomi zbog kojih se javljaju pulmolozima", rekao je on u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Njegov savet za ljude koji pate od alergija je da redovno koriste terapiju, a ističe da je već trebalo da počnu da uzimaju antihistaminike oni koji znaju da imaju alergijske tegobe.

Simptome alergije je ponekad teško razlikovati od simpmtoma drugih bolesti, a savet dr Stjepanovića je da ne nagađate, već da odete kod lekara.

"Moramo kod lekara, nekad je teško na osnovu kliničke slike razlikovati koji virus ili bakterija je uzrokovač bolesti, zato morate da se javite lekaru, moraju da se urade osnovne analize, nekad bakteriološke, radiografija grudnog koša".

Doktor je istakao i da moramo da poznajemo svoj organizam, te da ne smemo da ignorišemo simptome koji se javljaju.

"Ne smemo da ignorišemo simptome koji se javljaju, pre svega kašalj, to je najčešći plućni simptom. Kašalj je različit, uglavnom kod opstruktivnih bolesti pluća i raka je nadražajni, može da bude i produktivan kod pušača, kod upala pluća je produktivan, ali evo da kažemo globalno, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva ozbiljnije pulmološko ispitivanje".

On je istakao i da plućima prija svež vazduh, fizička aktivnost, umerena ishrana, a duvan nikako.

"Našim plućima svakako prija ne konzumirati duvan. O tome se malo priča, rak pluća koji je najčešća smrtonosna bolest kod muškaraca, glavni prouzrokovač je pušenje, znači prestanite da pušite koliko danas", zaključio je on.

(MONDO)