Istraživači sa Univerziteta Tulejn za javno zdravlje i tropsku medicinu u Americi analizirali su podatke 500.000 odraslih koji su deo britanske Biobanke.
Tom prilikom su otkrili da oni koji sole hranu imaju 28 odsto veći rizik od rane smrti u odnosu na koji ne jedu posoljene namirnice.
Studija, koja je objavljena u časopisu "European Heart Journal", pratila je prehrambene navike učesnika u periodu od devet godina, a autori studije su rekli da nalazi ukazuju na nekoliko implikacija na javno zdravlje.
Sa 50 godina, muškarci izgube godinu i po, a žene 2,28 godina u poređenju s onima koji nikada ili retko kada dodaju dodatne začine.
"Koliko znam, naša studija je prva koja procenjuje vezu između dodavanja soli u hranu i prerane smrti", rekao je glavni autor, profesor Lu Ki.
"Dodavanje soli u hranu tokom jela uobičajeno je ponašanje u ishrani koje je direktno povezano s dugoročnom preferencijom pojedinca za slanom hranom i uobičajenim unosom soli", pojasnio je.
"U ishrani zapadnih zemalja, dodavanje soli za stolom čini 6-20 odsto ukupnog unosa soli i pruža jedinstven način za procenu povezanosti između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti", dodao je.
Ki je rekao da studija pruža nove dokaze da će modifikacija individualnih navika u ishrani, kao što je smanjenje unosa natrijuma, "verovatno dovesti do značajnih zdravstvenih koristi".
(MONDO)