Doktor Saša Milićević, specijalista pedijatrije rekao je za RTS da se dešava da osobe koje su alergične na ambroziju ili bokvicu dobiju alergiju na jabuku, krušku, šljivu ili kajsiju, a osobe koje su alergične na brezu često ne mogu da jedu lubenicu, dinju što predstavlja ukrštene alergije. Više od pola osoba alergičnih na polen ima alergiju na jabuke i lešnik. Reč je o ukrštenim alergijama. Alergologija je nedovoljno istražena oblast medicine, a najveći problem u lečenju je činjenica da su simptomi pacijenata drugačiji i različitog intenziteta. Ovakva stanja su posebno problematična kod dece.
"Dešava se da osobe koje su alergične na ambroziju ili bokvicu dobiju alergiju na jabuku, krušku ili šljivu i kajsiju. Osobe koje su alergične na brezu često ne mogu da jedu lubenicu, dinju, a i kivi zna da bude diskutabilan", rekao je Milićević.
Kaže da se dešava da dete koje ima alergiju na proteine kravljeg mleka dobije alergiju i na proteine kozjeg mleka, što može da zbuni roditelja. Prema njegovim rečima, alergije mogu da se dobiju bilo kada u životu i često pitaju roditelji kako je moguće da dete dobije alergiju sa 15 ili 16 godina.
"Alergija na hranu može da nestane, ali je teško tvrditi kada će to biti i da li će nestati", rekao je Milićević i dodao da u prevodu alergija znači izmenjenu reakciju. Objasnio je da se u praksi dešava da organizam na primer zrno polena prepozna kao neku opasnost i počne da stvara previše jake reakcije koje nama smetaju, što bolje živimo veće su alergije.
"Neke alergije nastaju zato što je slična hemijska struktura u polenu breze i u lubenici. Ako je neko alergičan na brezu i pojede lubenicu, to organizam zbuni i on reaguje", istakao je pedijatar i napomenuo da se hrani često dodaju mirisi i ukusi koji mogu da naprave problem.
Naveo je primer situacije kada se dete vrati sa dečjeg rođendana koje se osulo i roditelji kažu da je dete popilo tri različita soka i pojelo tri različite torte, različitih boja i onda je teško da se utvrdi na šta je dete alergično.
"Nekada je teško utvrditi alergiju. Svaka namirnica može biti alergen. Znaju se koji su najčešći alergeni - lešnici i bademi. I mala količina hrane može da bude alergen", rekao je pedijatar i podvukao da to ne mora da znači da će onaj ko je alergičan na polen biti i na dinju, ali postoji mogućnost.
(MONDO/RTS)