Zdravlje

SIMPTOMI LIČE NA HEMOROIDE, A REČ JE O NEČEMU MNOGO OPASNIJEM: Ako vas boli kad idete u WC i ima krvi - HITNO KOD LEKARA

Autor Maja Gašić

Saznajte koja je razlika između analne fisure i hemoroida.

Izvor: Shutterstock/Nok Lek

Ako osećate neprijatnost kada sedite ili vršite veliku nuždu, ponekad se javi i krv u stolici, verovatno ste kao i većina odmah pomislili da je reč o hemoroidima. Lekari upozoravaju da je velika verovatnoća da se radi o jednom daleko opasnijem stanju a koje zahteva hitnu posetu lekaru, o analnoj fisuri.

Analna fisura i hemoroidi su različita stanja. Analna fisura je kada postoji poderotina ili pukotina u anusu, a hemoroidi su kada vena u anusu otekne, pa praktično "izađe" napolje. Oba stanja mogu da izazovu bol i krvarenje, ali važno je dijagnostikovati problem jer se različito leče.

Simptomi

Neki simptomi koji su zajednički za analnoj fisuri i hemoroidima uključuju krv na ili u stolici i bol tokom pražnjenja creva. Ali postoje i razlike među njima...

Simptomi analne fisure:

  1. Krvarenje iz rektuma
  2. Bol tokom pražnjenja creva
  3. Bol koji traje satima nakon pražnjenja creva
  4. Nelagodnost ili osetljivost u analnom području

Simptomi hemoroida:

  1. Krvarenje iz rektuma
  2. Osećaj kao da je predmet u anusu
  3. Svrab u ili oko anusa
  4. Bol u ili oko anusa
  5. Bol tokom pražnjenja creva
  6. Rektalni bol

Šta uzrokuje analnu fisuru?

Kada je anus oštećen, to može da dovede do razvoja fisure, a evo koji su neki od potencijalnih uzroka:

  1. Zatvor: tvrda stolica koja se teško prolazi
  2. Dijareja: meka i tečna stolica, ponekad više puta dnevno
  3. Polno prenosive infekcije (SPI): infekcije koje se prenose sa osobe na osobu seksualnim kontaktom
  4. Inflamatorna bolest creva (IBD): Hronična stanja koja izazivaju upalu u crevima, uključujući Krpnovu bolest i ulcerozni kolitis
  5. Virus ljudske imunodeficijencije (HIV): Virus koji utiče na imuni sistem tela
  6. Porođaj
  7. Povrede anusa
  8. Tuberkuloza: infekcija bakterijom Micobacterium tuberculosis

Hemoroidi imaju neke zajedničke uzroke sa fisurama, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih se javljaju, a evo i koji su:

  1. Zatvor
  2. Dijareja
  3. Dizanje teškog tereta, koje može da uključuje naprezanje
  4. Trudnoća, koja može da dovede do naprezanja mišića u karličnom dnu

Kako se leči?

Fisura može da se leči prirodnim preparatima, promenom načina života, kao i zvaničnom terapijom ili operacijom, koja je česta opcija. Kod kuće možete da probate sedeću kupku (sedenje u toploj vodi), da jedete više vlakana, pijete više vode i koristite bide nakon pražnjenja creva, umesto da se brišete. Hemoroidi se najčešće leče domaći, narodnim lekovima koji imaju zadatak prvenetsveno da spreče njihovu pojavu, kao što su zatvor ili dijareja.

Takođe je važna dobra briga o analnoj regiji - nežno brisanje ili korišćenje bidea nakon velike nužde, izbegavanje predugo sedenja na tvrdim površinama, a i redovno pražnjenje creva takođe pomaže.

Kako sprečiti?

Lekari kažu da je važno da stolica nije ni previše tvrda (zatvor), niti previše meka ili tečna (dijareja), kao i da se lako "odvaja" od creva. Osim toga, unos dovoljno vlakana kroz ishranu i pijenje dovoljno vode je važno za redovno pražnjenje creva. Takođe treba izbegavati naprezanje prilikom velike nužde jer je to najčešći uzročnik pojave analne fisure. ž

Slična pravila prevencije važe i za hemoroide. Sprečavanje zatvora, dijareje i naprezanja u toaletu takođe je važno da bi se smanjio rizik od ove pojave. Predugo sedenje na toaletu takođe je čest uzrok.

MONDO