Zdravlje

ZBOG POSLA I STRAHA NIJE MOGLA DA ODE KOD LEKARA: Da je samo malo zakasnila, ne bi preživela - mlada mama SVE UPOZORILA!

Autor Teodora Boškovski

Mlada i uspešna mama doživela je pravi šok kada je otkrila da ima rak grlića materice. A evo šta je poručila svim ženama!

Izvor: Instagram/screenshot/beyakwe

Bruk Gold (36) mladoj mami i uspešnoj menadžerki u jednoj Australijskoj kompaniji život se preokrenuo za 360 stepeni nakon jednog odlaska kod lekara.

Zbog posla kojim se bavim i manjka vremena, ali i straha zbog porodične istorije oboljevanja od raka, mama jednog deteta koje je dobila surogat majčinstvom, nekoliko godina je odlagala testiranje.

Nakon neredovnog menstrualnog ciklusa, Bruk je konačno odlučila da poseti ginekologa. Ali rezultati nisu bili nimalo dobri i pokazali su da već neko vreme ima izraslinu od četiri centimetara u vagini. Ubrzo joj je ustanovljen rak grlića materice. A da je sačekala samo mesec dana, bilo bi prekasno.

Kako je i sama rekla, doktori su pokušali da obave operaciju kako bi sačuvali njenu plodnost, ali nažalsot nisu mogli ništa da učine, jer se rak proširio na limfne čvorove i dalje kroz krvotok na ostale delove tela. A jedino što je moglo da joj pomogne bile su hemoterapije, dok je ona tokom samog lečenja prolazila kroz najgora emocionalna stanja i strah da li će se izlečiti. Zračenje je i te kako ostavilo posledice na nju, uključujući i oštećenje bešike i jajnika.

Izvor: Instagram/screenshot/beyakwe

Da stvar bude gora, Bruk je takođe usled intezivnih hemoterapija ostala nepolodna, a njene reči su postale podsetnik svim ženama:

"Da sam samo ranije uradila analize i testirala se, mogla sam da izbegnem kancer grlića materice. Radijacija mi je oštetila najvažnije delove bitne za oplodnju, zato redovno idite na preglede", rekla je ona.

A evo koji su prepoznatljivi simptomi raka grlića materice:

  • obilna krvarenje tokom menstruacije
  • bol tokom intimnih odnosa
  • neobičan i neprijatan vaginalni sekret
  • bolovi u predelu karlice i krsta

Takođe, jedan od glavnih uzročnika nastanka raka grlića materice jeste HPV virus koji se prenosi polnim putem, a može da se spreči Gardasil vakcinom, koja je ženama, ali i muškarcima već dostupna u Srbiji kao jedan od načina prevencije.

(MONDO)