Zdravlje

TIHU BOLEST NAJVIŠE DOBIJAJU MLADI KOJI SU SE*SUALNO AKTIVNI: Dr Kostić upozorila na posledice, PROBLEM se javlja uveče!

Autor Tamara Veličković

Svaka peta osoba u 25. godini ima jednu od najčešćih polno prenosivih bolesti, a doktorka Aleksandra Kostić ističe koliko je odgovornost važna.

Izvor: RTS/PrintScreen

Svakog dana u svetu se registruje više od milion slučajeva polno prenosivih bolesti ili oko 370 miliona godišnje. Najzastupljenije su kod mladih i seksualno aktivnih osoba od 15 do 25 godina, a procena je da svaka peta osoba u tom dobu ima jednu od osam najčešćih polno prenosivih bolesti.

"Dobra stvar je što je svest o redovnim ginekološkim pregledima među mladim osobama jako visoka i mnogo bolja nego kod starije populacije. Mladi često dolaze na preglede i traže savete, posebno o kontracepciji", kaže za RTS Aleksandra Kostić, specijalistkinja ginekologije i pomoćnica direktora Doma zdravlja Čukarica.

Čest problem u Srbiji je taj što mladi gledaju na kontracepciju kao metod sprečavanja trudnoće, a manje na sredstvo za sprečavanje polno prenosivih bolesti.

"Tu se radi o neodgovornom ponašanju, pre svega kao posledica neprosvećenosti. Najveći broj polno prenosivih bolesti se javlja između 16. i 26. godine, upravo zbog čestog menjanja seksualnih partnera. Treba napomenuti i da je problem korišćenje alkohola i droge koji dovode do gubitka kontrole", ističe Aleksandra Kostić.

Prema njenim rečima, najčešća polno prenosiva bolest kod mladih su kondilomi, ali se oni lako uklanjaju i lekare ne zabrinjavaju mnogo. Mnogo su gore polno prenosive bolesti koje se ne vide, takozvane "tihe bolesti", koje mogu da ostave ozbiljne posledice.

"Nedovoljno lečene polno prenosive bolesti mogu da dovedu do trajne neplodnosti, koja danas poprima epidemijske razmere. Pre svega, infekcije hlamidijom, ali i zahvati koji se rade zbog predmalignih i malignih oboljenja kao posledica infekcije humanim papiloma virusom", objašnjava pomoćnica direktora Doma zdravlja Čukarica.

Napominje i da mlade osobe treba da se obrate ginekologu i pre stupanja u seksualne odnose radi saveta o kontracepciji i zaštiti od bolesti, a posebno one koje do 16. godine nisu dobile prvu menstruaciju. Aleksandra Kostić ističe važnost vakcinacije mladih osoba protiv humanog papiloma virusa.

"Rak grlića materice, penisa, anogenitalne regije i grla, do kog dovodi infekcija HPV, se može sprečiti i tu priliku treba da iskoriste svi roditelji da vakcinišu svoju decu - i dečake i devojčice. Imunizacija u Srbiji je počela u junu i odziv je odličan i važno je naglasiti da je vakcina efikasna i bezbedna", zaključila je Kostićeva.

(MONDO/RTS)