Zdravlje

NEKA GA PRSKAJU KOLIKO HOĆE, NEMA NI GRAM PESTICIDA! Dr Voja o voću KAPITALNOM ZA ZDRAVLJE - mesecima ne menja sastav!

Autor Tamara Veličković

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je sve blagodeti bundeve!

Izvor: TV Prva/screenshot

Bundeva ima kvalitete i voća i povrća istovremeno. To je čini idealnom za kombinacije sa drugim vrstama voća i povrća. Poznata je po tome da ima veoma visok sadržaj karotinoida, kao i da nas čuva od pojave ćelija raka. Takođe, bundeva nas štiti od problema sa bubrezima i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Ovo je potvrdio i gastroenterolog dr Voja Perišić u "Jutru" na Prvoj. Otkrio je koje su sve blagodeti bundeve, koji način pripreme je najbolji, ali kako se pravi vodnjika - piće za koje se u narodu veruje da je snažni antioksidans. Objasnio je da bundeva nema pesticide, čak i ako je čuvate mesecima!

"Bundevu treba svako da jede. Ona je žute boje, a čim je žute boje, znači da je puna antioksidanasa, to je prva stvar. Drugo, ova kora ne propušta pesticide. Kad se bundeva prska, nema pesticida. Kad uzmete budnevu koja stoji tri meseca, budite sigurni. Nema pesticida, nema prokancerogena. Beta karoten je kapitalni antioksidans, kapitalni lek! Od beta karotena se sintetizuju omega 3 i omega 6, masne kiseline koje se ugrađuju u plakove. Mi imamo plakove, naslage masti u krvnim sudovima. Ako uzimamo bundevu, mi menjamo loše masne kiseline sa dobrim. Puna je vitamina C", rekao je dr Voja i dodao:

"Bundeve neutralizuju delovanje slobodnih radikala koji mogu da izazovu brojne bolesti poput raka i probleme u radu srca. Bilo kako možete da je pripremite. Bundeva ne može nikome da naškodi, ona mesecima ne menja sastav. Možete da je stavite u podrum, špajz, na terasu, pokrite je i neće izmeniti sastav. Italijani u kafeteriji piju kafu sa bundevom. To je mnogo ukusno. Unosimo antioksidans i na taj način. Moramo da branimo telo", rekao je dr Perišić.

SEME BUNDEVE

Seme bundeve je važno kao lek za isterivanje pantljičare, olakšava mokrenje i pomaže kod uvećane prostate.

"Seme bundeve je izuzetno korisno. To je zbog masnih kiselina. Pola čaše soka od bundeve, jednom dnevno, kao i sok od jabuke. Poboljšava ukus kada dodate sok od jabuke. Med možete da sipate, takođe poboljšava ukus, a i nije loše imati malo frutoze iz meda u prvom jutarnjem satu. Med podiže energiju", rekao je gastroeneterolog, a onda se osvrnuo na piće - vodnjika.

"Vodnjika je antioksidantna bomba. Tu nema nikakvih hemikalija, to je divlje voće. Kiselkasto, osvežavajuće. Svako jutro jedna čaša. Treba vam pet kilograma divljih jabuka, pet kilograma divljih krušaka, četiri kilograma kleke, šipaka, drenjina, gloga. Sve se to upakuje u jedno bure, sipa se voda, ostaje tri nedelje i onda se pije. Ovo ima više nego ne znam koliko tableta koje uzimamo", rekao je dr Voja.

(MONDO)