Raznovrsnost u ishrani je ključ dobrog zdravlja. Ipak, konzumiranje onog voća i povrća koje svako godišnje doba sa sobom nudi, esencijalno je za zdrav imunitet. Gostujući u "Jutru" na Prvoj, gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je ključne namirnice za ishranu tokom jeseni. To su kiseli kupus, cvekla i ren, koje imaju brojne benefite.

"Rusi, Poljaci, Ukrajinci i Srbi prave kiseli kupus koji se sam fermentira. Prvo, sadrži bakteriju koja se naziva Lactobacillus plantarum. Kupus kad nikne iz zemlje, on sam po sebi ima tu probiotsku bakteriju koja ulazi u naš probavni sistem, bustuje naš imuni sistem protiv infekcija, probavnih smetnji i zimskog hiperholesterolskog udara. Iako ima 28 različitih bakterija, ona je glavna. Bez nje, kiseli kupus ne bi bio favorit", rekao je dr Perišić i dodao:

"Inulin je jedna sluzna materija koju vidite kada izvučete kiseli kupus. Ona je odlična za zdravlje, deluje snažno, prebiotski. Kronova bolest sama po sebi ima mikrobiom u crevima koji je promenjen. Ako tri puta sedmično uzimamo po jednu porciju kiselog kupusa, mi ublažavamo simptome Kronove bolesti. U tome je kiseli kupus veoma značajan. Kupus je carska hrana, ne možete da se predozirate njome", rekao je dr Perišić, otkrivajući koliko često treba da jedemo kiseli kupus.

"Izbegavajte pasterizovani kiseli kupus. Bakterije iz kontaminacije nam prave problem u probavnom sistemu. Kupus sam po sebi nosi probiotsku bakteriju koja je kapitalna za ljudsko zdravlje. Treba da ga jedete samo tri puta nedeljno, ne valja mnogo. Jedite ga kao salatu ili uvod za glavni obrok. Kiseli kupus prija svima koji imaju nizak pritisak", objasnio je gastroenterolog.

Cvekla je idealna namirnica za dobro raspoloženje, ističe dr Perišić.

"Uzmite blenidranu jednu cveklu dnevno i bićete raspoloženi. Cvekla je jedina biljka koja ima veliku količinu vitamina B 12, a to znači da ćete biti mnogo raspoloženi. Ako mene neko sluša, a nije raspoložen ili se sekira, neka popije jednu čašu 250 ml ceđene cvekle posle obroka. Ima ga više nego u svim drugim biljkama", rekao je dr Perišić i dodao da je ren najbolji za borbu protiv infekcija. Kako je savetovao, ne treba da se udiše ukoliko je nos zapušen, najbolja opcija je da ga dodate u neku hranu.

(MONDO)