Zdravlje

ČIM SE IZUJETE NOGE VAM SE OSEĆAJU NA KILOMETAR? Nisu samo bakterije u pitanju, već i mnogo ozbiljnije - ovo je REŠENJE!

Autor Teodora Boškovski

Ukoliko vam se stopala znoje i neprijatno mirišu, obratite pažnju na ove zdravstvene probleme. Evo šta da radite!

Izvor: Prostock-studio/Shutterstock

Ukoliko čim se izujete, stopala vam neprijatno mirišu, onda je ovo tekst za vas! Uglavnom su obuća od neadekvatnog i lošeg materijala, kao i bakterije glavni uzroci neprijatnog mirisa vaših stopala.

Prekomerno znojenje može da budei još jedan od razloga, kao i stres ili anksioznost, ali i preterano konzumiranje alkohola i kafe. Ali, pored svega toga, postoji još nekoliko stvari koje mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme!

Stručnjaci upozoravaju na moguće probleme sa jetrom koji se odražvaju kroz znojenje i neprijatan miris stopala. Opšte je poznato, da naše zlojne žlezde izlučuju razne toksine, pa tako i znoj, oštre i neprijatne mirise. Ukoliko je jetra oštećena, toksini počinju da se talože u organizmu, dotok krvi postaje poremećen, a samim tim i normalan rad bubrega. Telo se zatim bori i počinje prekomerno lučenje toksina kroz kožu što dovodi do intezivnih mirisa.

Osim toga, dijabetes je još jedan od mogućih uzorka neprijatnog mirisa nogu, prekomerno razmnožavanje bakterija i gljivica, kao i poremećen rad štitne žlezde. Zato prvi korak da nastanete na put tome jeste redovna higijena stopala i noktiju, menjanje čarapa, nošenje obuće od prirodnog materijala. Ukoliko ni to ne pomaže, vreme je da se obratite lekaru ili dermatologu!

(MONDO)