Jetra je možda jedini organ u ljudskom telu koji može u potpunosti da se oporavi od duge bolesti i štetnih efekata lekova. Zapravo, ovaj organ može da se regeneriše i nakon što mu se odstrani deo operacijom ili se "uništi" od raznorazne hemije. Postoji mnogo slučajeva kada je, nakon delimičnog uklanjanja jetre, ona povratila svoj oblik i funkciju. Zapravo, "radila" je bilje nego pre! 

Najveću štetu zdravlju ovog organa uzrokuje ne samo preterana upotreba alkohola, već i dugotrajna upotreba jakih antibiotika. Kao što su oni koji se koristili u lečenju korone i drugih virusa.

Hepatolog Igor Mokrousov savetuje da nikada ne čekate da se pojave teški simptomi toksičnog hepatitisa, uzrokovanog antibioticima. Čim počnete da pijete lekove, trebalo bi da poradite na očuvanju jetre što će vam pomoći da sprečite brojne bolesti.

Hepatolog ističe da nisu samo određeni lekovi ti koji će pomoći da sačuvate jetru, i promene u ishrani i uvođenje nekih namirnica biće i te kako korisno. Specijalista je naveo pet namirnica koje su lako dostupne, a čine čuda kod ovog problema.

ORASI

Svakog dana poželjno je da pojedete nekoliko jezgra oraha - od tri do pet. Orašasti plodovi su korisni zbog visokog nivoa glutationa, supstance koja se oslobađa tokom normalnog rada jetre. Ako telo ne radi punim kapacitetom, orasi će mu pomoći da povrati nivo ovog antioksidansa.

BELI I CRNI LUK

Ovo povrće sadrži alicin, koji ima antibakterijsko dejstvo i uklanja toksine iz jetre. Ali da bi se maksimalno iskoristile prednosti luka, treba ga sitno iseckati i jesti sirove. Ili, u ekstremnim slučajevima, lagano prodinstane.

GREJPFRUT

Ovaj gorki citrusni plod će osloboditi jetru od viška masti.

BROKOLI

Ovo povrće u kuvanom obliku pomaže da se normalizuje metabolizam, ukloni žuč i generalno poboljša stanja jetre.

MONDO