Zdravlje

ZABORAVITE NA VIJAGRU! OD OVE HRANE LIBIDO RASTE KAO BLESAV: Nutricionistkinja Ferluga otkrila - em je zdravo, em POMAŽE

Autor Teodora Boškovski

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga otkrila je koja hrana pomaže u jačanju potencije kako kod muškaraca, tako i kod žena!

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Kada većina čuje "med i orasi", prva pomisao jeste afrodizijak i da će od njih libido da poraste kao blesav. Međutim, da li je to mit ili istina i šta je sa ostalim namirnicama? Da li određena hrana povećava se*sulanu želju? O tome je u RTS-pvoj "Ordinaciji" govorila nutricionistkinja, Jovana Srejić Ferluga.

"Istraživanja su pokazala da hrana može da ima efekta na se*sulanu želju, ali ona nije toliko moćna kao farmaceutska sredstva", objasnila je Ferluga, a zatim dodala da sa je potrebno vremena da hrana "odradi " svoje, te se naoružajte strpljenjem. Kako je i sama nutricionistkinja rekla, potrebno je nekoliko meseci da ona deluje.

"Jer kada bi hrana imala tako potentno dejstvo kao farmakološka sredstva, onda bi uz hranu išle i određene mere opreza, kao i dozvoljena doza", nastavila je Ferluga.

Koja hrana bi najviše mogla da pomogne kod muške potencije?

Amino-kiselina L-arginin, omega-3 masne kiseline i kvercetin imaju dejstvo širenja krvnih sudova i poboljšanja dotoka krvi kod muškaraca, što direktno utiče na rad polnog organa. Arginin se najviše nalazi u junetini, bundevi i orasima. Takođe svako meso sadrži proteine i sve potrebne amino kiseline. Kvercetin se nalazi u dosta jesenjih namirnica, poput jabuka, bobičastog voća, crvenog vina, belog luka, crne čokolade. Opšte je poznato da je riba najviše bogata omega-3 masnim kiselinama, a nutricionosta Ferluga navela je tačno i koja:

"To su ribe koje žive u severnim i hladnim morima, poput tune, lososa, haringe, skuše, bakalara, dok ih u rečnim nema. Što se tiče orašastih plodova, laneno seme i čia seme su odlični izvori omega-3 masnoće, ukoliko ne volite ribu".

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Pored ovih tradicionalnih i opšte poznatih namirnica, postoje i neke egzotičnije koje takođe pomažu u povećanju libida kod muškaraca, ali i žena kao što su:

  • šafran
  • pistaći
  • piskavica
  • zlatna maka
  • ginko biloba
  • crveni ginseng

"Šafran i zlatna maka pokazale su dobar efekat kod osoba koje koriste antidepresive, jer jedan od njihovih neželjenih efekata jeste smanjenje se*sualne želje. Pistaći i ginko biloba imaju efekat širenja krvnih sudova. Što se tiče, crvenog ginsenga, on pomaže ženama u periodu menopauze, međutim njega i piskavicu ne bi trebalo da koriste osobe koje konzumiraju lekove za razređivanje krvi", rekla je nutricionistkinja za kraj.