Zdravlje

NISKE TEMPERATURE NAJVIŠE UGROŽAVAJU OVU GRUPU LJUDI! Srbima je u najvećem riziku jedan organ - 3 zlatna pravila su LEK

Autor Teodora Boškovski

Niske temperature su jedan od neprijatelja srca, a ovu ranjivu grupu ljudi mogu da dovodu u rizik od srčanog udara!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Shutterstock/Andrey Mihaylov

Svake godine oko 10.000 osoba u Srbiji dobije infarkt, a sve više mlađih ljudi ispod 40 godina sve češće se suočava sa njim. Razlozi su brojni, ali da li ste znali da niske temperature mogu da utiču na zdravlje srca?

Nemačka studija iz 2013. godine otkrila je da sve više osoba širom sveta doživi infarkt s padom temperautra. To je zato što kada ona padne, vaše srce mora više da radi da bi vas zagrejalo, što povećava broj otkucaja srca, objašnjavaju stručnjaci. Zaključak je da povećani broj otkucaja srca povećava rizik od srčanog udara.

"Iako je ovo prirodan proces, međutim kod ranjivije grupe ljudi, starijih od 65 godina, onima sa dugotrajnim zdravstvenim problemima, povišenim krvnim pritiskom i onima koji žive nezdravim načinom života, ovo može da izazove zabrinuost", objasnili su stručnjaci i ponudili nekoliko rešenja kako da se zaštitite.

Ostanite u toplom

Da biste smanjili uticaj hladnog vremena, u domovima pokušajte da minimalna temperautra bude 18 stepeni Celzijusa. Takođe, unosite dovoljno topih napitaka, kao što su čajevi, čorpe i supice.

Utoplite se napolju

Tokom hladnijeg vremena ranjivija grupa ljudi bi posebno trebalo da obrati pažnju prilikom izlaženja napolje. Ukoliko se duže zadržavate vani, onda se dobro utoplite i nemojte da zaboravite na kapu, rukavice i šal i toplu odeću.

Zdrava ishrana

Ispravna ishrana je ključna u prevenciji mnogih bolesti, pa tako ona odlično štiti i vaše srce! Potrudite se da tokom hladnih dana unosite hranu bogatom vlaknima, kao što su voće, povrće, žitarice i namirnice od celog zrna, poput pirinča i testenina. Birajte nemasno meso i ribu, uključujući jednu porciju masne ribe nedeljno - kao što su losos, skuša, sardine i pastrmka. Takođe, izbegavajte da konzumirate previše zasićenih masti i radije se odlučite za mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti i kuvajte sa maslinovim uljem jer je ono vrlo zdravo za srce.

(MONDO)