Zdravlje

SKORO VEĆINA IMA TU STVAR U KUĆI, A NE ZNA DA ŠTITI OD PREHLADE: Ponesite je kad izlazite napolje - nos je NAJKRITIČNIJI

Autor Teodora Boškovski

Hladno vreme može dodatno da doprinese stvaranju prehlade i gripa. A evo kako najbolje da se zaštitite!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Uveliko je počela sezona prehlade, virusa i gripa, a poznato je da hladno vreme dodatno doprinosi tome. Simptomi poput kašljanja, kijanja i curenja su najprisutniji, a umeju da budu i veoma iritirajući i da otežavaju svakodnevne aktivnosti.

Međutim, zašto je to tako? Jedan od glavnih krivaca, prema poslednjem istraživanju naučnika jeste hladan vazduh koji zapravo oštećuje imunološki odgovor u nosu. Naime, u sluznici nosa se nalaze ćelije koje se nas štite od virusa i bakterija koje tu dospeju.

"Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje u vezi sa jednim faktorom našeg urođenog imunološkog odgovora za koji se čini da je ograničen nižim temperaturama", rekla je rinolog dr Zara Patel, profesorka otorinolaringologije na Medicinskinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji.

U stvari, smanjenje temperature u nosu za samo 5 stepeni Celzijusa ubija skoro 50 odsto milijardi ćelija koje se bore protiv virusa i bakterija u nozdrvama, prema nedavnoj studiji.

"Hladan vazduh je povezan sa povećanom virusnom infekcijom jer ste u suštini izgubili polovinu svog imuniteta samo zbog tog malog pada temperature", rekao je rinolog dr Benjamin Bleier.

Ali da li znate da uz pomoć džempera, maske, šala ili rolke možete to da sprečite?

"Što toplije održavate deo oko nosa i usta, vaš urođeni imunološki odbrambeni mehanizam će bolje da funcioniše", objašnjavaju stručnjaci. Zato kada krenete na posao, nabavku ili jednostavno čim izađete napolju potrudite se da se utoplite dobrim šalom ili rolkom. Em što ćete biti moderni, em ćete sprečiti da se razbolite. Takođe, trudite se da unosite dosta vitamina i minerala, zdravo se hranite i trenirajte!

(MONDO)