LEKARI U FRANCUSKOJ MU NISU POMOGLI, SAMO SAM MU IZBACIO HLEB! Dr Voja spasao život detetu - pekare vas mirisom PREVARE!

Da li ste znali da gluten može da utiče na razvoj određenih oblika autizma?

MONDO/Stefan Stojanović/TV Prva/screenshot

Gluten može da utiče na razvoj određenih oblika autizma. Dr Vojislav Perišić otkriva kako je zdravstveno stanje jednog deteta bilo poboljšano nakon određenog režima ishrane, a da pritom lekari u Francuskoj nisu uspeli da mu pomognu. Gostujući u "Jutru" na Prvoj, gastorenterolog otkrio je kako su autizam i gluten povezani, upozoravajući na hleb koji jedemo svakog dana.

"Povezanost je statistički mala i zato je relativno teško pretpostaviti da gluten kod nekih pravi simptome. Možete li da zamislite kako je imati dete sa autizmom? To je mnogo teško. Došla mi je majka pre 15 dana i rekla mi je da me je našla preko interneta. Rekao sam joj da proba sa određenim režimom ishrane, ali da ne garantujem da će biti dobro. Došla je nakon devet dana sa sinom i sjajnim rezultatima. Znate koji je problem bio? Hleb, jabuke i paste", rekao je dr Perišić.

"U Drugom svetskom radu zemlje koje su živele na krompiru, imale su jako malo šizofrenije, a ko je jeo žitarice, bilo je mnogo. Dakle, tu postoji interakcija. Radio sam jednu studiju, analizirali smo sastav aminokiseline u moždanoj tečnosti i videli smo da kod neke dece postoji jako mnogo. U jednom malo procentu, kažu da u 7, 8 odsto slučajeva gluten utiče na autizam", objasnio je gastroenterolog.

Na pitanje da li postoje analize koje treba da uradimo, dr Voja je odgovorio:

"Nijedna analiza to ne može da pokaže. Lekar mora da pomisli na to i da strpljivo savetuje da se posebnim režimom ishranom reši problem. Gluten ako uđe u cirkulaciju, on ide u moždanu tečnost. Ne možete da zamislite koliko mi je srce bilo puno. Majka je plakala, a on je zagrlio mene i majku", rekao je dr Perišić i upozorio na hleb koji jedemo svakog dana:

"Moramo da obratimo pažnju u pekarama. Onaj divan miris svežeg hleba koji osetimo nije samo od procesa pečenja, to je od emulgatora koji se dodaju hrani. Dakle, u tom smislu je bolje da ispečemo sami hleb, jer mi sami moramo da izbacimo emulgatore, kancerogeni su. Kvasac nije štetan, on je probiotik. Najvažnije je da čitamo sastojke, ništa ne znači ako na hlebu piše da je zdrav", rekao je dr Voja.

(MONDO)