Oni koji su ljubitelji zdrave ishrane, u širokom luku će da zaobilaze belo brašno, a samim tim i običan beli hleb. Alternativu pronalaze u integralnom, kukuruznom, heljdinom, ali i crnom hlebu.
Šta on zapravo predstavlja, od čega se sastoji, ali i kako da izaberemo dobar i pravi crni hleb, gostujući na Prva TV objasnio je Goran Pralica iz Unije pekara Srbije.
"Crni hleb je nekada bila socijalna kategorija polu belog hleba koji je po boji bio jako sličan belom, ali se farbao da bi mogao da se odvoji i da bi narod bolje mogao da vidi šta kupuje", objasnio je Pralica osvrnuvši se na istoriju sastava crnog hleba.
Takođe, on se nekada pravio od mlevenog celog zrna, bio je belkaste boje sa malim žutim klicama u njemu, dok se za tamnu nijasnu dodavala poslastičarska boja. Poznato je i da istorija pravljenja crnog hleba svoje korene vuče iz doba socijalizma. Kako je objasnio Pralica, taj hleb na našem tržištu već dugo vremena ne postoji, već samo polu beli.
"Inače, sve druge vrste hleba koje liče da su crne, one to nisu. To je hleb koji se pravi od belog brašna i određenih vrsta žitarica, a koje nisu pšenica", objasnio je on i dodao da su često to ražana, ječmena ili heljdina brašna u pitanju.
"Beli hleb se pravi od brašna tip 500, dok određene druge vrste specijalnih hlebova građani mogu da pomešaju i pobrkaju zbog boje i sastava sa polubelim ili crnim. Jako je važno da građani prilikom kupovine pažljivo čitaju deklaracije na kojim sve piše", napomenuo je Pralica za kraj.
(MONDO)