Zdravlje

3 SIMPTOMA UPOZORAVAJU NA RAK OKA: Pomislićete da su od "prljavih ruku", ali doktor kaže - HITNO U BOLNICU!

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su simptomi raka oka i koje grupe su u većem riziku od oboljevanja.

Izvor: Shutterstock/aastock

Rak oka je vid maligniteta o kom se najređe govori, a zapravo predstavlja opšti naziv koji uključuje više vrsta tumora i na različite načine utiče na čulo vida. U zavisnosti od toga u kojim ćelijama se kancer javlja, razlikujemo tipove ovog tumora.

A kako se ovaja zloćudni tumor uopšte javlja i šta ga uzrokuje?

Još od detinjstva nas uče da ne trljamo oči prljavim rukama, da ne gledamo dugo u Sunce jer tako možemo da oštetimo vid, da ne provodimo previše vremena za kompjuterom igrajući igrice, jer to takođe šteti, da ne čitamo pod svetlošću lampe, itd... Međutim, ovo su samo neki od faktora koji škode zdravlju očiju.

Ruski onkolog Andrej Frolov rekao je da je poslednjih godina na svetskom nivou došlo do naglog povećanja broja pacijenata sa dijagnozom raka oka.

"Nažalost, ova bolest nije tako retka kao što se čini. Zbog toga je od ključnog značaja da prepoznate opasne simptome na vreme. Samo tako ćete brzo započeti lečenje i povećati šanse za potpuni oporavak od ove ozbiljne bolesti", kaže onkolog.

Najčešći simptomi

Doktor Frolov je naveo i glavne simptome kancera oka:

  1. čvorovi u predelu oka
  2. dugotrajni čirevi na oku koji nikako da se izleče
  3. izbočine ispod kože

"Ako vi ili neko koga poznajete imate ove simptome, odmah potražite savet oftalmologa. On će obaviti pregled, propisati testove i, po potrebi, uputiti ga onkologu", kaže stručnjak.

Po njegovim rečima, od svih vrsta karcinoma oka, rak očnih kapaka je najčešći. Manifestuje se u obliku čvorova, pečata, izraženo suve kože, dugotrajnih čireva koji se ne leče. Iz čireva, u nekim slučajevima, na najmanji dodir može da krene krv i da rana ne zarasta jako dugo.

Osim toga, među malignim tumorima očiju mogu da se javei melanomi kože, konjuktive, rožnjače, limfomi, kao i metastaze drugih vrsta karcinoma koje su se proširile na područje organa vida.

Faktori rizika

Doktor napominje da se rak oka najčešće javlja kod ljudi u čijoj porodici su već dijagnostikovane slične bolesti. Osim toga, dug boravak na suncu, HIV infekcija i nepovoljna ekološka situacija u mestu u kom osoba živi mogu da budu snažan okidač za razvoj onkoloških bolesti.

Rizike možete da svedete na minimum preventivnim pregledima koje ćete obavljati jednom godišnje, a ovo posebno važi za strije od 40 godina, ako leti nosite šešir sa širokim obodom inosite samo kvalitetne sunčane naočare koje pouzdano štite protiv ultraljubičastih zraka.

(MONDO)