Zdravlje

PROSLAVILA 21. ROĐENDAN I PREMINULA ZBOG KVRŽICE NA RAMENU: Lekari mislili da je ubod insekta - 1. SIMPTOM opake bolesti

Autor Tamara Veličković

Džena Pantel, a ni lekari, nisu prepoznali kvržicu na ramenu kao simptom retkog oblika raka.

Izvor: Instagram/JennaPantel

Džena Pantel bila je studentkinja koja je "odjednom" izgubila život. Dok je, kao i svakog drugog dana, provodila vreme sa prijateljima, napipala je kvržicu na ramenu. Bila je sigurna da se radi o ubodu nekog insekta, ali je za svaki slučaj posetila lekara. Čak su i stručnjaci bili sigurni da je reč o tome.

Ipak, kada je Džena ponovo posetila lekara jer kvržica nije nestajala, doktor je rekao da se radi o bezopasnoj cisti. Vremenom je počela da raste i dalji testovi otkrili su da je izraslina zapravo rak koji se zove Juingov sarkom. To je veoma retka bolest koja pogađa kosti ili tkivo oko kostiju.

"Kada su nam rekli da ima rak, osećala sam da mi je celo telo utrnulo. Vest je bila još veći šok, jer se u tom momentu i njen tata borio sa progresivnim karcinomom", rekla je njena 49-godišnja majka Priti. Posle nekoliko meseci iscrpljujućeg lečenja koje je uključivalo i nekoliko hemioterapija, nije uspela da se reši karcinoma.

Potom je Džena imala operaciju i uklonili su joj izraslinu. Uprkos tome, nekoliko dana pre njenog 21. rođendana, testovi su otkrili da se bolest proširila na njena pluća. Nakon što joj je u aprilu 2021. postavljena terminalna dijagnoza, Džena je počela da planira sopstvenu sahranu. Insistirala je da niko ne sme da nosi crno ili da plače.

Džena je umrla kod kuće 13. maja prošle godine, samo nekoliko nedelja nakon svog 21. rođendana. Dženina porodica je odlučna da nastavi njeno sećanje prikupljanjem novca za istraživanje raka u Velikoj Britaniji. "Želimo da očuvamo sećanje na nju kako bismo pomogli drugima i prikupili što više novca da se rešimo tako užasne bolesti", objasnila je Priti, njena majka.

Tumor izaziva lokalnu bol u kostima ili otok mekih tkiva. Mogu biti prisutni još i povišena telesna temperatura, gubitak na težini i letargija.

(MONDO)