Zdravlje

IMA IH NA SVUDA, U KOZMETICI, HRANI! Dr Buha otkriva kako da se zaštitimo od HEMIKALIJA - jedno izbegavajte KAD GOD

Autor Teodora Boškovski

Dr Aleksandra Buha otkriva kako da se zaštitimo od određenih hemikalije koje nas svakodnevno okružuju!

Izvor: TV K1/RTS/Screenshot

Ma gde da se okrenemo, naićićemo na određene proizvode koji se sastoji od raznih hemikalija - šampona, dezodoransa, sredstva za čišćenje, pa i pakovanja za hranu.

Iako današnji život ne možemo da zamislimo bez hemije, jer su svuda oko nas i čine naš život lakšim, ipak pokazalo se da izvesne hemikalije mogu da se odraze na pojedine organe. Upravo je o tome govorila prof. dr Aleksandra Buha gostujući na K1 TV i istakla da postoje određeni period života kada smo posebno osteljivi na dejstvo hemikalija. To su period razvoja fetusa i kod male dece.

"Načini na koje možemo da ih unesemo su razni, od oralnog, putem hrane, preko ambalaže, budući da plastične ambalaže za hranu sa sobom donose određeni rizik", napomenula je dr Buha i dodala da izvesni plastifikatori poput bisfenola i ftalata mogu da dospeju u našu hranu.

Takođe, određene hemikalije u naš organizam dospeju i transdermalno, putem kože - najčešći preko kozmetičkih proizvoda, kao i inhalacionim putem.

"Zagađen vazduh je još jedan od puteva unosa hemikalija. Kada govorimo o ambalaži, pre svega se misli na štetnost plastike. Nju ne bi trebalo da izlažemo visokim temperaturama, da ne koristimo duže vremena i da plastiku ne peremo u mašini za sudove", savetovala je dr Buha i dodala da kada god da je moguće, treba da je izbegavamo.

Za kraj dr Aleksandra Buha savetovala je građanima da posete sajt "Udruženje toksikologa Srbije" na kojima mogu da preuzmu besplatan priručnik koji obašnjava kako bezbedno da živimo sa hemikalijma.

(MONDO)