Zdravlje

POGLEDAJTE U SREDNJI PRST I SAZNAJTE DA LI ĆETE DA OĆELAVITE! Ako je ovakav, testosteron je učinio svoje - TO JE ZNAK

Autor Teodora Boškovski

Evo kako da predvidite opadanje kose, tačnije ćelavost!

Izvor: YouTube/screenshot/Lionsgate Movies

Jedan od glavnih problema koji se javlja kod muškaraca u određenim godinama jeste gubitak kose, tačnije ćelavost. Ona može u velikoj meri da utiče na samopouzdanje samog muškarca.

A sada su naučnici otkrili kako da na vreme predvidite da li ćete u nekom periodu da "izgubite" kosu. Sve što  je potrebno jeste da pogledate srednji prst na desnoj ruci. Evo o čemu je reč!

Naučnici su ustanovili da je znatno duži srednji prst na desnoj ruci povezan sa šestostruko povećanim rizikom od ćelavosti kod muškaraca. To bi mogao da bude odraz povećanog nivoa testosterona. Ono što su naučnici sa Tajvana uradili jeste da su proučavali 240 muškaraca iznad 37 godina kojima je bila dijagnostikovana alopecija.

"Naša studija je otkrila da što je različita dužina kažiprsta i domalog od srednjeg desne ruke veći je rizik od razvoja alopecije", rekao je dr Čing-Jing Vu sa "Kaohsiung" Univerziteta u Tajvanu.

Sudeći po ovom istraživanju, nešto veći srednji prst mogao bi da bude znak povećanog nivoa testosterona. U prilog tome, dokazano je ranije da testosteron sam po sebi ne prouzrokuje opadanje kose kod muškaraca, već se to dešava onda kada se pod dejstvom određenog enzima dalje transformiše.

(MONDO)