Zdravlje

JEDAN JASAN ZNAK OD RANOG JUTRA UPOZORAVA NA MOŽDANI UDAR! Vaše oko vam sve otkriva - ako osećate ovo HITNO KOD LEKARA

Autor Teodora Boškovski

Evo kako oko može da ukaže na povećani rizik od moždanog udara!

Izvor: Shutterstock/fizkes

Moždan udar nastaje onda kada krvni ugrušak sprečava dotok krvi i kiseonika u mozak, ali i zbog nedostatka krvi u optički nerv koji se nalazi u našem oku. Optički nerv je dalje povezan sa mozgom i zaslužan je za prenošenje vizuelnih informacija iz mrežnjače do mozga. Na taj način mi možemo da vidimo.

Međutim, jedna stvar može da upozori na potencijalni moždani udar. U pitanju je gubitak vida. Stručnjaci upozoravaju na jasan znak prilikom jutarnjeg buđenja. Predznak može da bude zamagljenje i trenutni gubitak vida na jednom oku kada se ujutru probudite. Moguće su i tamne mrlje ili senke u gornjoj ili donjoj polovini vidnog polja, bez prisustva ikakvog bola.

Druge simptome koje možete da primetite su osetljivost na svetlost ili ne prepoznavanje kontrasta. Kako ističu stručnjaci, veća je verovatnoća da ćete imati moždani udar ako ste srednjih godina ili stariji. Samo 10 odsto obolelih je mlađe od 45 godina, navodi "Penn Medicine". Takođe i kardiovaskularne bolesti mogu da povećaju rizik od dobijanja moždanog udara.

"Kod nekih pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, krvni pritisak značajno pada dok spavaju. Ovaj nizak krvni pritisak smanjuje cirkulaciju kroz te arterije i povećava šansu za moždani udar", objašnjava "Penn Medicine". Osim toga kardivaskualarni bolesnici koji takođe uzimaju i vijagru u većem su riziku.

A evo koji su preduslovi za povećani rizik od dobijanja moždanog udara:

  • Visok krvni pritisak
  • Visok holesterol
  • Glaukom
  • Dijabetes
  • Pušenje
  • Prekomerno konzumiranje alkohola

Takođe možete biti izloženi riziku od moždanog udara ako imate neku vrstu nepravilnog otkucaja srca koja se zove atrijalna fibrilacija. Ukoliko prepozante neke od gore navedenih rizika i faktora, odmah se obratite svom lekaru!

(MONDO)