Zdravlje

KAD NE MOŽETE DA SEDITE, A SRAMOTA VAS DA KAŽETE ZAŠTO: Sve o HEMOROIDIMA – od simptoma do lečenja, a evo i KOLIKO TRAJU

Autor Maja Gašić

Šta su hemoroidi, zašto se javljaju, koji su simptomi i kako se leče, i da li češće oboljevaju muškarci ili žene?

Izvor: Shutterstock/Jirapinya

Hemoroidi, ili narodski "šuljevi", jesu proširene i upaljene vene u anusu i rektumu i najčešće su veoma bolni. Mogu biti unutrašnji (unutar rektuma) ili spoljni (izvan anusa). Postoji veliki broj faktora koji utiču na njihovu pojavu, uključujući prekomernu težinu, često i dugotrajno sedenje, konstipaciju, trudnoću, genetske faktore, kao i naprezanje prilikom vršenja velike nužde. Podjednako se javljaju kod muškaraca i žena.

Simptomi

Simptomi hemoroida uključuju svrab, bol, krvarenje iz anusa, osećaj nelagode tokom pražnjenja creva... Evo koji su najčešći znaci da imate problema sa šuljevima:

  • Bol i iritacija - hemoroidi mogu da izazovu bol, peckanje i svrab u rektalnoj regiji, što dovodi do iritacije i nelagode.
  • Krvarenje - može da se javi krvarenje prilikom pražnjenja creva. Obično se na toalet papiru javi trag svetlocrvene boje koji je znak za upozorenje.
  • Oticanje - hemoroidi mogu da izazovu oticanje u rektalnoj regiji, što će otežati sedenje i hodanje.
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva - može da se javi osećaj da niste potpuno ispraznili creva nakon obavljanja nužde.
  • Masni iscedak- mogu da izazovu iscedak koji je obično masniji i javlja se nakon velike nužde.

Komplikacije

U nekim slučajevima, hemoroidi mogu da dovedu do zdravstvenih komplikacija, uključujući:

  • Trombozu hemoroida - ako se krvni ugrušak formira unutar hemoroida, to se naziva trombozom. Ova komplikacija dovodi do jakog bola i otoka.
  • Anemiju - ako se često javlja krvarenje, može da se javi anemija, odnosno malokrvnost.
  • Infekcije - ako se oštećena koža oko hemoroida inficira, moguće je da se javi infekcija.
  • Stenozu analnog kanala - hronična upala hemoroida može da dovede do sužavanja analnog kanala, što otežava "prolaz" stolice i uzrokuje zatvor.
  • Inkontinenciju - retko se dešava da hemoroidi oštete analni sfinkter, što uzrokuje zatvor.
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prevencija

Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu da sprečite pojavu hemoroida:

  • Pijte dovoljno vode - redovno konzumiranje dovoljne količine vode može da pomogne u omekšavanju stolice i sprečavanju zatvora koji izaziva ili pogoršava stanje.
  • Povećajte unos vlakana - hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća, žitarica od celog zrna i mahunarki, takođe pomaže u sprečavanju zatvora.
  • Vežbajte redovno - redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju normalnog probavnog sistema i sprečavanju zatvora.
  • Nemojte da se naprežete - pokušajte da izbegavate naprezanje prilikom pražnjenja creva, jer tako vršite pritisak na krvne sudove u rektalnom delu.
  • Nemojte da sedite dugo - dugotrajno sedenje može takođe da izazove pritisak na krvne sudove u rektalnom delu, pa se preporučuje da često ustajete i gledate da se što više krećete.
  • Izbegavajte dugotrajno stajanje - treba izbegavati dugo stajanje jer to takođe stvara pritisak na krvne sudove u rektalnom delu.
  • Koristite mekani toaletni papir - grubi toalet papir može da iritira rektalno područje, pa se preporučuje upotreba mekšeg.
  • Održavajte higijenu - redovno pranje rektalnog dela nakon pražnjenja creva može da pomogne u sprečavanju infekcija i iritacija.

Ukratko, redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, hidratacija i izbegavanje dugotrajnog sedenja i naprezanja mogu da pomognu u prevenciji hemoroida.

Izvor: Nenad Cavoski/Shutterstock.com

Lečenje

Lečenje hemoroida uključuje promene u ishrani i životnom stilu, kao što su povećan unos vlakana, pojačana fizička aktivnost i slično. Takođe, veoma je važno da se ne naprežete prilikom vršenja velike nužde. Lekovi poput krema i supozitorija mogu da pomognu da se ublaže simptomi. Kod težih slučajeva neophodna je hirurška intervencija, kao što su ligacija hemoroida ili hemoroidektomija.

Koliko dugo traju hemoroidi?

Trajanje hemoroida može da varira u zavisnosti od težine stanja i vrste. Akutni šuljevi koji se javljaju iznenada i obično traju nekoliko dana, mogu da se smire i povuku sami od sebe uz malo nege i promene u ishrani. Međutim, hronični hemoroidi, koji se javljaju tokom dužeg vremenskog perioda i koji ne mogu da se reše promenom načina života, zahtevaju duže lečenje. Ukoliko se ne leči, ovo stanje može da se značajno pogorša i ozbiljno ugrozi zdravlje.

Ako imate simptome koji traju više od nekoliko dana, najbolje je da se obratite lekaru. Oni će moći da procene vaš slučaj i predlože najbolje načine lečenja za vaše stanje. U zavisnosti od vrste i ozbiljnosti hemoroida, lečenje može

Stručnjaci napominju, ako imate bilo koji od ovih simptoma, najbolje bi bilo da se obratite lekaru koji će vam dati preciznu dijagnozu i predložiti najbolje načine lečenja, a koji mogu da uključuju lekove, promene u ishrani, vežbe za jačanje mišića, hirurške procedure ili druge tretmane.

(MONDO)