Gotovo svakodnevno donose odluke koje se tiču života i smrti. Važe za najbolje svetske kardiologe, a sada su odlučili da otkriju kako izgleda njihova ishrana. Doktori Varik Bišop, Deirdre Matina i Karmen Landrau dele sa vama šta jedu za doručak, ručak i večeru i preporuke koje su ključne za zdravlje srca.
Dr Varik Bišop
- Prva stvar: kafa, jedna doza sa kofeinom, druga bez kofeina, ponekad sa malo putera
- Popodne: još jedna kafa, ponekad sa malo kajmaka
- Ručak: mala užina, parče sira
- Večera: salata, uglavnom sa jogurtom, ponekad sa kiselim povrćem i proteinima (šnicla, piletina, svinjetina)
- Uveče: čaša vina
"Moja preporuka je da se pridržavate mediteranske ishrane koja je dokazano efikasna. Svim pacijentima poručujem da prerađenu i hranu bogatu šećerom svedu na minimum", kaže ovaj kardiolog i napominje da ne treba zanemariti važnost dobrog sna, redovno vežbanje, smanjenje stresa i redovne sistematske preglede.
Dr Deirdre Matina
- Prva stvar (oko 5 ujutru): dve šoljice kafe sa kašičicom šećera
- Doručak (oko 8 ujutru): smuti od voća i povrća (sa malo ugljenih hidrata i šećera). Omiljeni ukus - menta, bosiljak
- Ručak: dijetalna kokakola i činija salate od kinoe, pasulja i povrća
- Popodnevna užina: šaka orašastih plodova ili kesica čipsa
- Večera: jela od povrća, obično sa kinoom ili testenina
- Uveče (oko 22:00): još dve šoljice kafe
Doktorka Marina tvrdi da sledi principe mediteranske dijete. Od 16. godine ne jede meso, već samo ribu.
Dr Karmen Landrau
- Prva stvar: velika čaša vode
- Doručak: grčki jogurt sa voćem, ponekad orasima ili kuvano jaje i hleb
- Ručak: piletina ili riba sa povrćem i pirinčem, voda ili ledeni čaj
- Užina: štapići od sira ili grčki jogurt sa voćem
- Večera: piletina ili govedina sa roštilja sa povrćem ili salatom
"Nikada ne tražim od pacijenata da se odreknu povremenih poslastica ako mogu da ih konzumiraju odgovorno i umereno. Kao što niko neće smršati nakon što pojede jednu salatu, tako se neće ni udebljati, ni naštetiti zdravlju jednim kolačem", rekla je ona.
(MONDO)