Zdravlje

TEŠKA MUKA ZBOG KOJE NE SMETE DA IZAĐETE IZ KUĆE: Izaziva bol i grčeve, a evo kako da najbolje ZAUSTAVITE PROLIV

Autor Maja Gašić

Kako da zaustavite proliv, koji lekovi pomažu, a koje biljke su najbolje u blokiranju ove neprijatne pojave?

Izvor: Shutterstock/Gumbariya

Proliv, takođe poznat kao dijareja, odnosi se na česte i meke stolice koje su popraćene osećajem  "da morate hitno da obavite nužbu". Ovaj problem se obično javlja kada creva ne uspevaju adekvatgno da apsorbuju vodu iz hrane koju unosimo, što dovodi do nagomilavanja tečnosti u njima i samim tim povećane učestalosti stolica.

Postoji niz razloga zašto se proliv javlja. Najčešći uzrok je virusna infekcija, koja se obično naziva gastroenteritisom. Ova infekcija može biti posledica unosa "zaražene" hrane ili vode ili zbog kontakta s osobom koja ima virus. Drugi česti uzroci proliva su bakterijske infekcije, uporaba antibiotika, trovanje hranom, preosetljivost na određene namirnice, intolerancija na laktozu, stres i neke hronične bolesti poput upala creva.

Iako proliv obično traje nekoliko dana i najčešće nestaje sam od sebe, postoji nekoliko saveta kako da smanjite simptome i zaustavite ga što je pre moguće.

  1. Prvo, važno je da vam telo bude hidrirano i da pijete puno vode kako biste nadoknadili tekučnost koju ste izgubili tokom dijareje. Ovo je posebno važno kod dece i starijih osoba, jer oni mogu brže da dehidriraju od ostalih koji ne spadaju u ove grupe. Takođe je dobra ideja da se pije tečnost koja sadrži elektrolite, poput sportskih napitaka ili kokosove vode, kako biste nadoknadili izgubljene minerale.
  2. Drugo, pokušajte da jedete laganu i blagu hranu koja neće nadražiti creva. Izaberite hranu poput pirinča, kuvane piletine, krekera i banane. Izbegavajte hranu koja je začinjena, masna, slana ili bogata vlaknima, jer to može da pogorša proliv.

Prirodni "lekovi"

Takođe, uzimanje određenih prirodnih "lekova" može da bude veoma efikasno u zaustavljanju dijareja, a jedan od najpopularnijih  je probiotik. Probiotici su dobre bakterije koje mogu da pomognu u obnovi crevne flore i smanjenju upale. Možete da iz uzimate u vidu kapsuula ili da jednostavno pojačate unos hrane koja je njima bogata, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa.

Još jedan prirodni "lek" koji se pokazao kao delotvoran u zaustavljaju proliva jeste đumbir. Ovaj korenasti začin ima protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u ublažavanju simptoma dijareje. Možete da pijete čaj od đumbira, da ga dodate u jela ili, pak, da uzimate u vidu suplemenata.

Uzimanje biljnih "lekova" takođe može da bude delotvorno u zaustavljanju proliva. Neke biljke su kao antispazmolitici, pa pomažu da se smanje grčevi u crevima i ublaže dijareje. Na primer, biljke koje se često koriste kod ovog problema su nana, kamilica...

Ako se simptomi proliva ne poboljšaju nakon nekoliko dana ili ako primetite znakove teške dehidracije, kao što su suva usta, smanjena količina mokrenja i tamni urin, svakako se obratite lekaru koji će vam dati pravu terapiju.

(MONDO)