Zdravlje

U SRBIJI SA BOLESTIMA CREVA ŽIVI VIŠE OD 10 HILJADA LJUDI! "Broj pacijenata raste, sve je više dece" - OVO SU SIMPTOMI

Autor Teodora Boškovski

Danas, 19. maja, obeležava se Svetski dan zapaljenskih bolesti creva. Sa ovim bolestima u Srbiji boluje više od 10 hiljada ljudi. Evo koji su simptomi i kako se leče!

Izvor: RTS/PrintScreen

Svake godine, 19. maja, obeležava se Svetski dan zapaljenskih bolesti creva. U svetu, sa zapaljenskim bolestima creva, živi oko 10 miliona ljudi, a u Srbiji više od 10 hiljada. Kako i zašto nastaju zapaljenske bolesti creva? Da li se povećava broj pacijenata, zbog čega i sa kojim se problemima se supčavaju oboleli objasnili su za RTS doc. dr Srđan Marković, gastroenerolog, KBC "Zvezdara" i Ljiljan Đaković, Udruženje za Kronovu bolest.

"Nama je svaki dan 19. maj jer se stalno susrećemo sa raznoraznim problemima što se tiče lečenja, što se tiče broja pacijenata koji enormno raste, a sve je više dece. Ove godine su teme vezane za ishranu pacijenata, jer je puno pitanja", istakao je Ljiljan Đaković.

Kako je istakao doc. dr Srđan Marković važno je da lekari pošalju poruku da su ove bolesti hronične i doživotne. Treba podići svest o ovim bolestima, a pacijente treba da ohrabrimo u svim segmentima života.

"U današnja vremena trudimo se da izbegnemo hirurgiju, da samo komplikacije rešavaju hirurzi, jer danas imamo terapiju koja može da pomogne i bolest može da se drži pod kontrolom, ako se bolest otkrije na vreme", istakao je doktor Marković.

Ističe da se Kronova bolest može da se otkrije, ako pacijent ima bolove u stomaku lokalizovan u donjem desnom kvadrantu gde se nalazi slepo crevo. Simptomi su krvave stolice, dijareje, nadutost, hronični bol u stomaku.

"Ravnomeran je broj obolelih među muškarcima i ženama. Pacijenti su ili mlađi ili stariji od 60 godina", istakao je Ljiljan.

"Kao lekari moramo da budemo oprezni i da isključimo mnoge faktore rizika, kao i genetsku osnovu, velike stresove jer je tada imunološki odgovor u crevima pojačan, a u crevima se javljaju ranice koje su upaljene. Svaki pacijent ima individualne simptome, a u našoj zemlji imamo inovativnu ili biološku terapiju koju dajemo pacijentima prema modelima težine bolesti", istakao je doc. dr Srđan Marković, gastroenerolog, KBC "Zvezdara".

(MONDO/RTS)