Zdravlje

TIHI SIMPTOM RAKA "UBICE" SE JAVLJA TOKOM ODNOSA: Prevariće vas da mislite da je partner loš, a još 5 ZNAKOVA ga odaju

Autor Maja Gašić

Simptom koji mnoge žene osećaju tokom intimnih odnosa mogao bi da ukaže na opasnu i smrtonosnu bolest. Potražite još ovih 5 znakova i hitno kod lekara!

Izvor: YouTube/Scenes Kuch Aise Hain

Bol tokom intimnog odnosa nije retka pojava. Istraživanja pokazuju da skoro tri od četiri žene imaju ovaj neprijatan osećaj u nekom trenutku svog života. Nekada se javlja kod žena koje su ušle u peri ili menopauzu, pa im telo luči manje "sekreta", nekada su uzrok određene bakterije koje prave problem...  A nekada je razlog daleko ozbiljniji i opasniji. Lekari upozoravaju da bol tokom intimnog odnosa može da bude simptom smrtonosnog raka.

Bol je samo jedan od simptoma koji se manifestuju kod obolelih od raka vagine. Reč je o retkom obliku bolesti kod koje je, naravno, ključno da se otkrije na vreme, kako bi lečenje bilo uspešno. Veliki problem predstavlja i to što čak 20 od 100 žena kojima je dijagnostikovan rak vagine uopšte nema simptome. Lekari apeluju da ukoliko primetite bilo kakve zabrinjavajuće znake, nešto što ranije niste iskusili, obavezno potražite pomoć što pre moguće.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da, osim bola, postoji još pet ključnih simptoma raka vagine na koje treba obratiti pažnju:

  1. Krvarenje između menstruacija ili posle menopauze.
  2. Krvarenje nakon odnosa.
  3. Vaginalni iscedak koji ima miris ili je obojen krvlju.
  4. Kvržica ili izraslina u vagini koju vi ili lekar možete da osetite.
  5. Vaginalni svrab koji ne nestaje.

Kao što je već naglašeno, postoje i drugi razlozi za ove simptome, ne mora nužno da znači da je reč o kanceru vagine, ali se svakako strogo preporučuje poseta lekaru.

(MONDO)