Zdravlje

DOKTORKA OTKRILA TAJNU KAKO DA SE OSEĆATE DOBRO TOKOM CELOG DANA: 10 promena za bolje zdravlje i izgled - CREVA SU KLJUČ

Autor Maja Gašić

10 jednostavnih navika će učiniti da se osećate dobro svakog dana. Saznajte koje su to promene za bolje zdravlje i izgled!

Izvor: Drazen Zigic/Shutterstock.com

Ruska gastroeneterološkinja, Diljara Lebedeva, ukazala je na 10 stvari koje će učiniti da dan započnete u dobrom raspoloženju, puni energije i elana, ali i da taj odličan osećaj zadržite sve do sutra. Po njenim rečima, da biste se dobro osećali tokom celog dana, važno je da vam digestivni trakt funkcioniše kako treba. Ovih deset saveta će vam pomoći da poboljšate njegov rad i nadoknadite nedostatak hranljivih materija koje su telu neophodne da bi normalno funkcionisalo.

Evo kojih 10 stvari treba da uvedete u rutinu kako biste svaki dan započinjali u sjajnom raspoloženju i dobrom zdravlju:

  1. Umesto prerađenih namirnica, jedite više svežih. Ne kupujte gotovu hranu u supermarketu i ređe idite u restorane - kuvajte sami.
  2. Dugo žvaćite. Na ovaj način ćete pomoći da se hrana bolje, brže i efikasnije vari, a bolje ćete se izboriti i sa štetnim bakterijama koje se razmnožavaju na nesvarenim ostacima hrane. U idealnom slučaju, čvrsta hrana treba da postane tečna nakon žvakanja.
  3. Dobro se oznojite. Odaberite metodu koja vam najviše odgovara: kupka, sauna, sport, intimni odnosi i bilo koji fizički rad. Koža je važan "alat" za detoksikaciju i ne treba je zanemariti.
  4. Čučnite s vremena na vreme. Limfni kanali nemaju mehanizam za pumpanje. Limfa se kreće usled kontrakcije mišića odozdo prema gore. Tri puta dnevno čučnite 15 puta.
  5. Idi u krevet na vreme. Okrepljujući san opušta sfinktere bilijarnog (žučnog) trakta, poboljšava funkcionisanje jetre. Što ranije odete u krevet, manje je vremena potrebno za oporavak - ponekad je dovoljno 6-7 sati sna.
  6. Pijte čistu vodu. Voda je potrebna za stomačnu kiselinu i žuč, kao i za eliminisanje toksina kroz znoj. Minimalni unos vode je 1,5 l dnevno.
  7. Pravite pauze između obroka. Idealno je da jedete tri do četiri puta dnevno bez grickanja.
  8. Pijte toplu vodu 15-20 minuta pre jela da biste stimulisali protok žuči.
  9. Oslobodite se toksičnih ljudi ili naučite kako da se postavite prema njima.
  10. Čuvajte zdravlje creva. To direktno utiče na vaš izgled. Izbegavajte navike koje prave problem s varenjem.

(MONDO)