Jedan od veštačkih zaslađivača koji se najviše koristi na svetu - aspartam, sledećeg meseca bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da proglasi potencijalnim kancerogenom.
Aspartam, koji se koristi u brojnim namirnicama, od dijetalnih gaziranih napitaka pa do žvakaćih guma, prvi put će se naći na listi Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) u julu sa oznakom "verovatno kancerogen za ljude", navodi ogranak za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije.
O aspartamu, veštačkom zaslađivaču koji se nalazi i ogromnom broju namirnica ne samo dijetalnih, već i za dijabetičare, decenijama unazad se govori, brojni stručnjaci navode negativan uticaj na zdravlje, ali ovo je prvi put da se nađe na listi potencijalno kancerogenih namirnica.
Ova supostanca je opsežno proučavana decenijama unazad. Prošle godine je studija u Francuskoj koja je sprovedena nad 100.000 odraslih osoba pokazala da su oni koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača - uključujući aspartam - imali nešto veći rizik od raka. To je usledilo nakon studije Instituta Ramacini u Italiji početkom ovog veka koja je izvestila da su neki karcinomi pronađeni kod miševa i pacova povezani sa aspartamom.
Međutim, prva studija nije mogla da dokaže da aspartam izaziva povećan rizik od raka, a postavljaju se pitanja o metodologiji druge studije, uključujući i EFSA, koja je to procenila.
Aspartam je odobren za upotrebu širom sveta od strane regulatora koji su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili to što ih koriste u pripremi svojih najprodavanijih proizvoda.
Navođenje aspartama kao mogućeg kancerogena zapravo ima za cilj da motiviše više istraživanja, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu konkretnije i preciznije zaključke.
BONUS VIDEO:
(MONDO)