Zdravlje

TEŠKA BOLEST KOJA MOŽE DA SE OTKRIJE KAD STAVLJATE DEZODORANS! Bivša princeza završila na OPERACIJI - "U 5 DO 12"

Autor Teodora Boškovski

Bivša princeza podelila je svoje iskustvo sa rakom dojke!

Izvor: Profimedia

Bivša princeza, Sara Ferguson (63), s obzirom da je bila udata za princa Endrua i vojvode od Jorka - trećeg sina kraljice Elizabete II i kralja Čarlsa, nakon razvoda prošla je kroz veoma težak period koji se tiče zdravlja.

Na nedavnom rutinskom mamografskom pregledu njoj je otkriven rak dojke u ranoj fazi. Bivša vojvotkinja, poznatija kao "Fergi" pre nekoliko nedelja primljena je u bolnicu u Londonu.

"Nije imala nikakvih simptoma", naglasio je njen PR, "i veruje da njeno iskustvo pokazuje koliki je značaj redovnih pregleda." Jedan Sarin prijatelj je medijima kazao da se sve odigralo veoma brzo i da je operacija prošla uspešno.

Doktorka Zoe Villiams svima je podelila važnu lekciju i osvrnula se koliko je važno da redovno idemo na preglede i vodimo računa o svom zdravlju.

"Njeno iskustvo služi da istakne koliko je važno da svako ko ima pravo prihvati ponudu za mamografiju, skrining raka creva i skrining grlića materice. Kada je u pitanju rak dojke, rana dijagnoza može da napravi veliku razliku. Kada se bolest leči u najranijoj fazi, preživljavanje je iznad 98 odsto. Zato je od vitalnog značaja da svi redovno proveravamo svoje grudi i da smo svesni potencijalnih znakova raka dojke, kako bismo mogli da ga uočimo što je ranije moguće i da dobijemo lečenje u najranijoj fazi", rekla je dr Zoe.

Prema evropskim standardizovanim nalazima i preporukama mamografsko testiranje u organizovanom skriningu se ponavlja na svake dve godine za populaciju žena od 50 do 69 godina, pa tako i kod nas.

Jedan tihi simptom možete da uočiti dok prskate ili stavljate dezodorans zu stiku. Kvržica, otok ili bol u bilo kom delu pazuha mogu da budu upozoravajući znak. To je zato što tkivo dojke ponekad doseže do pazuha. Ostali pokazatelji koji nisu dojki uključuju jake glavobolje, suv kašalj i neočekivani gubitak težine, navodi britanska zdrvatsvena služba.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)