Kuvar Bojan Stanimirović na Prva TV otkrio je koja se to hrana leti najbrže kvari. Kako kaže, to su definitivno namirnice životnjskog porekla - jaja, mlečni proizvodi i meso. I to, ne svako meso!
Često kada idemo na put i pripremamo hranu za plažu, odlučujemo se za sendviče u koje stavljamo suhomesnate proizvode. Ako se već odlučujemo za njih, kuvar savetuje da je važno da oni budu zaista sušeni, jer se sporije kvare, za razliku od "svežeg" mesa. Kada je reč o jajima, često se ona danas drže na sobnoj temperaturi, izvan frižidera. Da li je to uopšte dobro?
"Savet je da ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi, da ona uvek budu na sobnoj temperaturi", savetovao je kuvar i osvrnuo se na to koju hranu nikako ne smemo da nosimo napolju kada idemo negde po ovim visokim temperaturama.
"Svakako treba obratiti pažnju na majonez i mlečne proizvode. Naročito mleveno meso. Treba obratiti pažnju ako nije dovoljno pečeno, pogotovo u nekim burgerima", savetuje kuvar Stanimiović.
On je takođe istako da će se osoba pre otrovati hranom zbog nehegijene, nego zbog kvarljivosti same namirnice.
"Mi često prljavim rukama znamo da spremamo neki sendvič ili konzumiramo hranu prljavim rukama", upozorio je on i svima podelio koristan savet. Naime, kod dileme da li se neka hrana pokvarila ili nije, najbolje je da se oslonimo na čula.
"Treba da se oslonima na sopstvena čula. Kada god pogledate neku namirnicu ili kada je spremate, treba našim čulima da verujemo. I kada je opipamo, ako je sluzava, loša na dodir, znamo da nije dobra. Kada je pogledamo, ako je promenila boju i ima nešto po sebi, opet znamo da nije dobra. Isto tako kada je pomirišemo. Čim posumnjate nemojte da jedete namirnicu".
BONUS VIDEO:
(MONDO)