Zdravlje

OVO JE NAJZDRAVIJI TOALET-PAPIR U SRBIJI! STARI POLAKO ODLAZI U PROŠLOST: Evo kako da ga prepoznate u prodavnicama

Autor Teodora Boškovski

Evo koja je razlika između štetnog i zdravog toalet-papira!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Da li znate koji je to najzdraviji toalet-papir? Iako se čini na prvi pogled da je "papir je papir", ipak postoje bitne razlike između vrsta. Pa tako, beli toalet-papir koji većina koristi mogao bi ode u prošlost jer se tokom završne obrade koriste brojne hemikalije, koje su štetne po zdravlje, a posebno kada su u pitanju intimne regije tela.

Umesto belog papira beljenog hlorom, ljudi širom sveta se opredeljuju za zdravi toalet-papir koji nije izbeljen hlorom, nema u sebi dodate hemikalije, a nije ni recikliran - već ima prirodnu, braonkastu boju celuloze pošto je od nje napravljen.

Najvažnija razlika između beljenog i nebeljenog toaletnog papira je u tome što se za beljenje papira kakav danas najviše koristimo upotrebljava hlor, a za veću moć apsorpcije i formaldehid. Zbog hlora je papir savršeno beo i deluje čisto, ali taj isti hlor može biti veoma opasan. Takođe, i nakon svakog kupanja u bazenu koji se održava hlorom obavezno se odmah istuširajte. Pošto hlor može biti štetan, savetuje se njegovo izbegavanje gde god je moguće - od prozivoda za čišćenje pa sve do izbeljenih papira. Neke studije su pokazale da čak i određeni mirisni i obojeni toalet-papiri mogu da izazovuiritacije i alergijske reakcije na koži. 

Izvor: Lucky Business/Shutterstock.com

Kako da u prodavnici prepoznate zdravi toaletni papir?

Zdrave toaletne-papire i ubruse ćete prepoznati po tome što su braon boje, dakle očuvane prirodne boje celuloze, ne sadrže parfeme ni alergene, niti je u procesu njihove obrade korišćen hlor. Za razliku od recikliranih papira, nebeljeni toaletni-papir je 100 odsto prirodan, a u prodavnicama u Srbiji ćete ga lako naći. Na njegovim pakovanjima piše da je napravljen od 100 odsto celuloze.

BONUS VIDEO: