Zdravlje

BARBIKINA KUPUS DIJETA NIJE ZA SVAKOGA! Nutricionista otkriva: Ovi čajevi su odlična zamena - ČISTE JETRU, a koža blista

Autor Teodora Boškovski

Naša nutricioniskinja otkriva ko ne sme da primenjuje popularnu "Barbie" dijetu.

Izvor: YouTube/Jimmy Kimmel Live/Screenshot/TV Prva

Dijeta koju je najzgodnija žena na svetu, Margo Robi, praktikovala kako bi joj koža za potrebe snimanja filma "Barbie" bila sjajna i savršena, zaintrigirala je mnoge. Kiseli kupus, kefir i čaj od čička, samo su neke od namirnica koje su se našla na listi. Da li su popularne dijete dobre za nas ili mogu da nam nanesu više štete nego koristi, objasnila je gostujući na Prva TV, nutricionistkinja Verica Đurić.

Kako je na samom početku istakla nutricionistkinja, ne bi trebalo slepo da pratimo dijete koje su u trendu.

"Naš celokupan organizam je povezan onime što jedemo. Od sistema organa za varenje zavisi zdravlje celokupnog organizma", podsetila je ona. Kada je reč o čaju od čička koji je deo "Barbie" dijete, nutricionistkinja je ponudila njegovu zamenu karakterističnu za naše podneblje koji ima isti efekat. A to je čaj od koprive!U "Barbie" dijeti naveden je čaj od čička jer odlično čisti jetru. Njegova odlična zamena jesu čajevi od nane, koprive, matičnjaka i majčine dušice. Kako je nutricionistkinja Đurić istakla, sama čistoća jetre utiče na čistoću celog organizma, pa samim tim i na blistavost kože.

"Kada je reč o kiselom kupusu i kefiru, on se u ovoj dijeti primenjuje upravo zbog gasova. Ova dijeta u sebi sadrži jako grubih vlakana i dosta proteina", dodala je ona.

Za kraj, nutricionistkinja je ukazala i upozorila da upravo ova "Barbie" dijeta nije pogodna za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju, za srčane i bubrežne bolesnike.

"Isto tako, zdrava osoba ukoliko bi primenjivala jednu ovakvu dijetu ne bi postigla specijalne rezultate. Mi treba da imamo na umu da je Margo Robi osim ishrane, jako dosta trenirala, išla na masaže...", istakla je na kraju.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)