Zdravlje

SALATA KOJA JE BROJ 1 PREPORUKA NUTRICIONISTA! Biljka POTOČARKA je super korisna - evo kako da je iskoristite

Autor Teodora Boškovski

Zašto je dobro da jedemo potočarku?

Izvor: Regreto/Shutterstock

Potočarka je biljka koja je danas široko rasprostranjena i može da se nađe gotovo svuda u svetu. Ima nadimak "vodena kraljica", a poznata je kao jedna od najstarijih biljaka. Njena upotreba seže u daleku istoriju. Potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da raščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka.

Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Ostale prednosti uključuju velike količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. Takođe, potočarka je poznata po svojim potencijalno antimikrobnim svojstvima, što znači da može da pomogne u suzbijanju različitih mikroorganizama.

Potočarka se često smatra i prirodnim diuretikom, što znači da može pomoći u povećanju izlučivanja tečnosti i toksina iz organizma putem urina. Listovi i cvetovi potočarke su jestivi i možete od njih da napravite salatu. Imaju osvežavajući i pomalo pikantan ukus sličan rukoli. Od listova potočarke možete i da napravite čaj, smuti, dodate u sendvič ili jednostavno začinite jela njime.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)