Zdravlje

POPIJETE PAR GUTLJAJA KAFE I ODMAH IDETE U WC? 3 saveta kako da to sprečite: Važno je VREME kad je pijete - većina GREŠI

Autor Teodora Boškovski

Evo kako da ublažite probleme u stomaku nakon ispijanja kafe!

Izvor: Voyagerix/Shutterstock.com

Većina ljudi, ma koji god deo dana da je u pitanju, kada popiju samo par gutljaja kafe, brzo završe na WC šolji. Inače, kafa je poznati diueretik i stumulans za pražnjenje creva. Specijalista za gastroenterologiju dr Semi Gil rekao je da postoji više razloga za to.

Kada kafa dospe u vaš stomak, ona pokreće oslobađanje želudačne kiseline i probavnih hormona i stimuliše kontrakcije mišića creva koje u suštini pokreću probavu. Naučnici su istraživali njegov efekat na vaša creva.

Neka istraživanja su pokazala da je ispijanje kafe bilo efikasnije od tople vode u izazivanju pražnjenja creva. Učesnici druge studije otkrili su da se njihova aktivnost debelog creva povećala samo četiri minuta nakon što su popili nezaslađenu crnu kafu.

Ako ste prilično osetljivi na efekat domaće kafe, postoji nekoliko stvari koje možete da primenite:

1. Tajming je sve

Prema dr Semiju, gastrokolični refleks - talas pokreta koji gura stolicu kroz vaša creva da bi napravio mesta za novu hranu, najjači je ujutru i posle jela. Zato, vrlo verovatno da ćete imati jači poriv za odlazak u toalet nakon jutarnje kafe, u poređenju sa popodnevnom. Pokušajte da odložite kafu za malo kasnije tokom dana.

Izvor: Shutterstock

2. Zaboravite na mleko

Ako volite kafu sa mlekom, već u startu zaboravite na to! Laktoza u mleku pogotovo pravi probleme sa varenjem onima koji često imaju nadimanje, gasove i dijareju. Pokušajte da pijete kafu bez mlečnih proizvoda nekoliko dana i primetićete razliku.

3. Pijte manje

Vaši odlasci u WC izazvani kafom mogu zapravo biti svedeni na količinu koju popijete. Dr Majkl Mozli ističe da bi ispijanje do pet ili šest šoljica dnevno moglo da izazove izvesnu nelagodnost, jer u toj količini može postati snažan diuretik.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)