Problemi sa stomakom - nadimanje, gasovi, dijareja i drugi simptomi, sve više pogađaju ljude. U ovim letnjim mesecima, prva pomisao mnogima je na stomačni virus, ali zapravo oni mogu da ukažu na neko drugo zdravstveno stanje, kao što je intolerancija na gluten.

Nutricionistkinja Nataša Đukić, objasnila je za Informer šta sve može da uputi na intoleranciju na gluten:

"Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Preosetljivost ili intolerancija na gluten je kada osoba oseća umor, bol ili nadimanje nakon što jede hranu koja sadrži gluten. Prema istraživanjima, oko 1 posto populacije ima celijakiju, a čak 6 posto i više ima intoleranciju na gluten", navodi nutricionistkinja i otkriva simptome ovog problema:

Nadimanje

Nadimanje može da se dešava i iz nekih drugih razloga, a jedan od njih je unos mahunarki, ali može biti i simptom intolerancije. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih znakova intolerancije. 

Dijareja ili zatvor

Povremeni zatvor ili dijareja su normalne pojave i nema razloga da brinete ako vam se to periodično dešava. Ljudi koji imaju problem sa unosom glutena i konzumiranjem hrane koja sadrži gluten, mogu da imaju i probleme sa varenjem.

Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku su čest problem, ali takođe ih može uzrokovati mnoštvo drugih problema. Nekada su oni jedini simptom intolerancije na gluten, sa kojih se susretne čak 83 posto osoba, koje imaju preosetljivost na gluten.

Umor

Osobe sa intolerancijom najveći stepen umora osećaju nakon što jedu hranu koja sadrži gluten. Oko 64 posto osoba sa intolerancijom je prijavilo osećaj umora kao simptom.

Anksioznost i depresija

Ljudi koji imaju intoleranciju na gluten su skloniji anksioznosti i depresiji od drugih. Istraživanje je pokazalo da čak 40 posto pojedinaca sa intolerancijom, ima epizode anksioznosti. 

Glavobolja

Ljudi često doživljavaju napade glavobolje i migrena, ona pogađa oko 18 posto odraslih osoba, ali su neka istraživanja pokazala da su osobe sa intolerancijom na gluten, sklone migrenama. Važno je da nađete uzrok svojih glavobolja, kao i adekvatnu terapiju, a jedan od njih može biti upravo preosetljivost na gluten.

BONUS VIDEO:

Kurir TV ISHRANA

 (MONDO)