Prirodna medicina

3 PRIRODNA NAČINA DA CREVA "PRORADE" ODMAH: Brzinski rešavaju problem ZATVORA - treći je za NAJHRABRIJE

Autor Maja Gašić

Kako da na prirodan način rešite problem zatvora? Postoje 3 "leka" koja provereno pomažu, a jedan će vas sasvim sigurno iznenaditi!

Izvor: Lepa i Srecna

Ako se borite sa zatvorom, ovih nekoliko "trikova" bi mogli da vam pomognu!

Zatvor je izuzetno neprijatno stanje koje ne samo da ukazuje da postoji problem sa lenjim crevima i probavom, već i umnogome utiče na psihu. Osobe koje pate od opstipacije obično muče muku sa nadutošću, što dalje izaziva nervozu, neraspoloženje, itd. 

Prema Klivlendskoj klinici, opstipacija se najčešće javlja "zbog promena u ishrani, navikama ili zbog neadekvatnog unosa vlakana". Naravno, ako je problem izuzetno bolan ili traje duže vreme, trebalo bi da posetite lekara. Ali ako tražite rešenje za brzo "pražnjenje", stručnjakinja alternativne medicine za probavu i creva je otkrila tri namirnice "koje će vas odmah naterati da se olakšate"!

Stručnjakinja alternativne medicine Dženin Bouring, navela je listu namirnica koje i te kako mogu da pomognu kod problema sa zatvorom.

1. SMOKVE

Prve na ovol listi nalaze se smokve koje odlično regulišu probavu jer su pune vlakana. Vlakna pomažu kod zatvora jer "omekšavaju stolicu", navode i stručnjaci klinike Mejo. Ostale namirnice bogate vlaknima koje Klivlendska klinika preporučuje su suve šljive, mekinje, pomorandže, ananas, bobičasto voće, mango, avokado i papaja.

2. VODA

"Morate da budete dovoljno hidrirani da bi se 'stvari' pokrenule", kaže Bouring. Kada ne pijete dovoljno vode, stolica postaje suva i tvrda, što znači da će teško proći kroz creva.

Prema podacima koje navodi Američka nacionalna akademija nauka, inženjerstva i medicine, muškarci treba da piju oko 15,5 šoljica tečnosti dnevno, a žene 11,5 šoljica. Osim toga, potrebno je i da izbegavate hranu i pića koja dehidriraju, kao što su napici sa kofeinom, slatka pića i alkohol...

3. MASLINOVO ULJE U KAFI

Za većinu ljudi, šoljica kafe ujutru je sasvim dovoljna da pokrene "stvari" i potera ih u toalet. Da je ovo istina, potvrđuje i nauka - studija iz 2022. objavljena u časopisu "Nutrients" navodi da kafa stimuliše i lučenje želudačne kiseline i stimuliše rad debelog creva. Ali Bouring ima trik da ovaj proces učini još efikasnijim - dodajte maslinovo ulje u jutarnju šoljicu kafe!

Studija iz 2021. objavljena u "Journal of Pediatric Surgery" pokazala je da je maslinovo ulje efikasno u ublažavanju opstipacije. Bouring je dalje navela i primer osoba koje su uključile samo jednu kašiku maslinovog ulja u doručak, a rezultati su bili iznenađujući - primećeno je da im se smanjio holesterol i bolje regulisao krvni pritisak u odnosu na one koje to nisu radile.

"Ovaj izvanredan efekat može da se pripiše prisustvu polifenola u maslinovom ulju, koji efikasno smanjuju upale u gastrointestinalnom traktu i podstiču rast korisnih bakterija", objasnila je.

Zbog svega ovoga, ona predlaže da u jutarnju kafu dodate jednu kašiku maslinovog ulja. Istina, sama pomisao na ovako "začinjenu" kafu većinu će zgroziti, ali ako "radi posao", zašto ne biste probali... 

BONUS VIDEO:

(MONDO)