Zdravlje

10 NAMIRNICA KOJE JAČAJU IMUNITET ZA VREME PREHLADA I GRIPA: Bogate su vitaminom C i dostupne u svim RADNJAMA i PIJACAMA

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte kojih top 10 namirnica mogu da ojačaju vaš imunitet tokom hladnijih dana!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Polako smo ušli u sezonu prehlada i gripa, bez obzira što nije hladno i što su temperature iznad proseka za ovo doba godine. Očekuje se da će pik gripa biti u decembru ili početkom naredne godine. Osim saveta lekara i lekova koji mogu da ublaže i izleče simptome prehlade i gripa, takođe i uz pomoć namirnica možete da ojačate vaš imuni sistem.

Kako navode na Klivlendskoj klinici, redovnim konzumiranjem određenih namirnica, koje su pre svega bogate vitaminom C, ali i drugim vitaminima i mineralima važnim za jačanje imuniteta, možemo pomoći telu da bude otpornije.

Pogledajte listu top 10 namrnica idealnih za ovo doba godine i jačanje imuniteta:

Citrusno voće

Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca koji su ključni za borbu protiv infekcija. Većina citrusnog voća ima visok sadržaj vitamina C.

Crvene paprike

Crvene paprike sadrže skoro tri puta više vitamina C i od citrusnog voća. Takođe su bogat izvor beta-karotena.

Brokoli

Brokoli je prepun vitamina i minerala. Sadrži A, C i E, kao i vlakana i mnogih drugih antioksidansa.

Izvor: Shutterstock

Beli luk

Beli luk daje savršen ukus hrani i dugo se koristi u medicinske svrhe. Beli luk takođe može da uspori očvršćavanje arterija, a ljudi ga koriste za lečenje visokog krvnog pritiska.

Đumbir

Đumbir pomaže kod smanjenja upala, poput upale grla i hroničnih bolova. Takođe može da pmogne kod mučnine.

Spanać

Spanać ne samo zato što je bogat vitaminom C, on je takođe obiluje antioksidansima i beta-karotenima koji utiču na sposobnost našeg imunološkog sistema da se bori protiv infekcija.

Jogurt

Jogurt takođe može biti odličan izvor vitamina D. Vitamin D pomaže u regulisanju imunološkog sistema i smatra se da jača prirodnu odbranu našeg tela od bolesti.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Bademi

Kada je reč o prevenciji i borbi protiv prehlade, vitamin E ima zauzam vodeće mesto u odnosu na vitamin C. To je vitamin rastvorljiv u mastima, što znači da zahteva prisustvo masti da bi se pravilno apsorbovao. Orašasti plodovi, kao što su bademi, su prepuni vitamina i takođe imaju zdrave masti.

Kivi

Kivi je bogat izvor esencijalnih hranljivih materija, uključujući folat, kalijum, vitamin K i vitamin C i odlčna voćka za dane prehlade i gripa.

Zeleni čaj

Konkretno, zeleni čaj je bogat polifenolima, vitaminima B1 i B2, a sadrži i 10 puta više vitamina C. Ne bi trebalo da pijete više od tri šolje zelenog čaja dnevno. Oni koji boluju od dijabetesa, kardiovaskularnih, bubrežnih bolesti, poremećaja funkcije štitne žlezde treba da se konsultuju sa lekarom.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)