Zdravlje

ISPRAVKA: EU neće ukinuti obeležavanje roka trajanja na namirnicama

Autor Teodora Boškovski

Ispravljamo prvobitnu netačnu verziju teksta.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/TV Prva/screenshot

Portal MONDO objavio je 26.10.2023. godine tekst pod naslovom "U RADNJAMA USKORO NEĆE BITI ROKA TRAJANJA NA OVIM PROIZVODIMA? Dr Stanišić otkriva šta to znači i kako da SAČUVAMO HRANU", međutim nije tačno da EU ukida ispisivanje roka trajanja.

Povodom istraživanja o ogromnoj količini bacanja hrane, u tekstu koji je MONDO objavio je pisalo da će EU kako bi na tome stala na put odlučila da na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukine rok trajanja, međutim iz Evropske komisije su demantovali ove navode.

Oni su pojasnili da neće doći do potpunog ukidanja roka trajanja, kao što smo prvobitno objavili, već da je oznaka "najbolje upotrebiti do" često zbunjujuća za kupce i da su države članice podržale potrebu za usklađenim pristupom u oblasti označavanja datuma, ali je većina naglasila želju da se dodatno razmotre načini obeležavanja.

U prvobitnom tekstu MONDO je preneo izjavu profesorke fizičke hemije Svetlane Stanišić koja je za TV Prvu izjavila da će doći do izostanka roka trajanja na ambalaži, ali to nije tačno, već se razmatra dodatno pojašnjenje i podizanje svesti o bacanju hrane.

Da bi došlo do bilo kakvih promena u obeležavanju roka trajanja, prvo je neophodno obaviti istraživanje o navikama potrošača kako bi bili poptuno informisani kada je reč o kupovini hrane.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)