Motiv za donošenje ovog pravilnika je činjenica da se čak 10 odsto bačene hrane nađe u smeću zbog lošeg razumevanja roka trajanja na deklaraciji. Do ovog podatka došla se istraživanjem Agencije za zaštitu potrošača Belgije " „Test ašats”.

Zaključak ovog istraživanja je da su mnogi kupci zbunjeni šta podrazumevaju  napomene „upotrebljivo do” i „najbolje upotrebiti do”, zbog čega hranu kod koje je istekao neki od ovih rokova najčešće bacaju. Iako jedan od ovih datuma podrazumeva poslednji dan kada je proizvod bezbedan za upotrebu, a drugi da se hrana može konzumirati, ali da je prošlo vreme kada je bila najboljeg kvaliteta, većina potrošača ne zna razliku, zbog čega radije baca nego konzumira proizvode.

S obzirom na to da je sada poznato i koliko bi zbog toga hrane moglo da se sačuva i ne završi na otpadu, evropska udruženja pokušavaju da pronađu rešenje i spreče ovu lošu praksu. Problem je i to što proizvođači i udruženja koriste različite oznake i objašnjenja i time zbunjuju kupce. Kako prenosi „Juronjuz”, belgijsko najstarije udruženje za zaštitu potrošača, saopštilo je da se na pojedinim proizvodima dva datuma roka trajanja proizvoda koriste zajedno, što posebno zbunjuje potrošače.

Interesantno je i to da je sa nekoliko velikih proizvođača pokrenuta kampanja preko koje se ljudi ohrabruju da probaju hranu i sami zaključe da li je u roku ili ne. Proizvođačima se takođe sugeriše da na svojim proizvodima kreiraju i nalepnice koje bi kupce pozivale da probaju proizvod, veruju svojim čulima i tako ga testiraju.

(MONDO, Politika)