• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BACATE HRANU JER JOJ JE ISTEKAO ROK, A ZAPRAVO GLEDATE POGREŠAN DATUM! Oznaka koju svi čitamo nije to što smo mislili

Autor Stefan Petrović

Strategijom "Od njive do trpeze" Evropska unija je najavila nova pravila o označavanju roka trajanja koja bi trebalo da se usvoje do kraja sledeće godine.

 Deset odsto bačene hrane u EU zbog lošeg tumačenja roka trajanja Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Motiv za donošenje ovog pravilnika je činjenica da se čak 10 odsto bačene hrane nađe u smeću zbog lošeg razumevanja roka trajanja na deklaraciji. Do ovog podatka došla se istraživanjem Agencije za zaštitu potrošača Belgije " „Test ašats”.

Zaključak ovog istraživanja je da su mnogi kupci zbunjeni šta podrazumevaju  napomene „upotrebljivo do” i „najbolje upotrebiti do”, zbog čega hranu kod koje je istekao neki od ovih rokova najčešće bacaju. Iako jedan od ovih datuma podrazumeva poslednji dan kada je proizvod bezbedan za upotrebu, a drugi da se hrana može konzumirati, ali da je prošlo vreme kada je bila najboljeg kvaliteta, većina potrošača ne zna razliku, zbog čega radije baca nego konzumira proizvode.

PROČITAJTE I OVO

S obzirom na to da je sada poznato i koliko bi zbog toga hrane moglo da se sačuva i ne završi na otpadu, evropska udruženja pokušavaju da pronađu rešenje i spreče ovu lošu praksu. Problem je i to što proizvođači i udruženja koriste različite oznake i objašnjenja i time zbunjuju kupce. Kako prenosi „Juronjuz”, belgijsko najstarije udruženje za zaštitu potrošača, saopštilo je da se na pojedinim proizvodima dva datuma roka trajanja proizvoda koriste zajedno, što posebno zbunjuje potrošače.

Interesantno je i to da je sa nekoliko velikih proizvođača pokrenuta kampanja preko koje se ljudi ohrabruju da probaju hranu i sami zaključe da li je u roku ili ne. Proizvođačima se takođe sugeriše da na svojim proizvodima kreiraju i nalepnice koje bi kupce pozivale da probaju proizvod, veruju svojim čulima i tako ga testiraju.

(MONDO, Politika)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

Pa tesko da cu kupiti nesto u prodavnici sa datumom posle "best before" a nije iskljuceno da bih i prijavio inspekciji ako radnici momentalno ne uklone iz rafova kad im kazem, ali kad mi je u kuci, to ne gledam osim na suvim proizvodima. Uglavnom pomirisem i ako ne valja, ne mirise kako treba... veci je problem sto nekad i u roku ume da smrdi jer se npr prodavnici pokvari frizider

Perun

U svedskoj na svakom proizvodu pise "Najbolje do...". Tesko da bih neke proizvode konzumirao posle tog datuma. Jer i dalje bi bili na rafama da je bezbedno.

Nema greške

Svaki artikal ima samo jedan rok trajanja ili nijedan, obično piše exp date, ali i nepismeni znaju da je bitno da taj datum još nije nastupio. Nekad piše best before, svejedno. Međutim ima puno artikala (jogurti, pavlaka, mileram, sir i puno toga) gde se nikada ne vidi datum jer kao da je, ionako bled, prelepljen preko slova proizvoda i sigurno da to nije slučajno, jer su 5 za redom takvi da se ne vide

special image