Zdravlje

NA SVAKA 2 SATA JEDNA OSOBA U SRBIJI UMRE OD OVE OPAKE BOLESTI! Dr Radosavljević: U najvećem riziku su dve grupe LJUDI

Autor Teodora Boškovski

Dr Davorin Radosavljebvić upozorava na opaku bolest i otkriva njene prve simptome, ali i proces lečenja.

Izvor: Prva TV/Printscreen

Poražavajući podaci da na svaka dva sata jedna osoba u Srbiji umre od raka pluća, a godišnje oko 7.000 ljudi sazna da je dobilo tu bolest, nikoga ne ostavljaju ravnoduišnim. Iako je opaka bolest u pitanju, poslednjih godina zahvaljujući adekvatnim terapijama, uspešnije se leči. Koliko će novi lekovi na listi RFZO pomoći da se ti brojevi smanje, gostujući na Prva TV objasnio je dr Davorin Radosavljević.

"Mi imamo značajnog uspeha u metastatskom stadijumu bolesti sa imuno-terapijom, hemoterapijom i molekularnom ciljanom terapijom. Sve tri klase mdoernih onkoloških lekova imamo za karcinom pluća", objašnjava doktor i podesetio je na neslavnu činjenicu da se tumori otkrivaju kasno. Kako ističe dr Radosavljević svako odlaganje pregleda je štetno, bolest može naglo da napreduje.

"Kad god pušači primete promenu karaktera kašlja, najpre krv u ispljuvku, gubitak u težini, bol u grudima, neka se jave lekaru. Čak i običan snimak pluća može da doprinese sumnji. Najopasnije je kriti u sebi to i zanemarivati", savetuje doktor.

Takođe, savremena tehnika lečenja i zračenja jeste gama nož. Jako dosta pacijenata se savetuje i prosleđuje na njega. Doktor dodaje da se I dalje pušenje smatra za nastanak najvećeg broja karcinoma pluća.

"Mladi jako mnogo puše kod nas. Analize pokazuju da nažalost žene i mlade najviše puše u Srbiji. U najvećem riziku su pušači i to oni koji puše više od 20, 30 godina", dodaje doktor.

Prevencija igra veliku ulogu u tome. U Srbiji srećom imamo mogućnosti za to. Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća niskozračnim skenerima na Zapadnom Balkanu jedino se sprovodi u Vojvodini, na teritoriji Grada Novog Sada i to od pre tri godine, tačnije u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Ova vrsta skrininga omogućava da se rak pluća otkrije u ranom stadijumu.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)