Zdravlje

DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA UNOS SOLI TOKOM PRAZNIKA! Dr Jocić: Ako ovo budete jeli, ostavićete OŽILJAK na krvnim sudovima

Autor Tamara Veličković

O kojim navikama u ishrani treba da povedemo računa u toku praznika, otkriva dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

dr dario jocić
Izvor: RTS/ printscreen

Menjanje ustaljenih navika je teško, posebno navika u ishrani u jeku praznične sezone i porodičnih okupljanja. Preveliki unos soli znači zadržavanje vode u organizmu, a dodatna tečnost znači veći pritisak u krvnim sudovima. Postoje mere koje možemo sami da preduzmemo kako bismo očuvali zdravlje vena i kompletnog sistema krvnih sudova, a koje otkriva dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

"Naši krvni sudovi su pod većim stresom u ovo doba godine nego inače zbog promenljivih faktora rizika. Promenljivi faktori rizika su faktori rizika na koje možemo da utičemo i koje možemo da promenimo, a to je svakako jedan od glavnih razloga za pojavu svih kardiovaskularnih bolesti. Prejedanje i unos začinjene hrane je nešto što može da optereti naš kardiovaskularni sistem u celini i da dovede do probleme sa krvnim sudovima", upozorio je dr Jocić u Jutarnjem programu RTS-a i dodao:

"Takođe i fizička neaktivnost koja je povezana sa ovim vremenskim periodom koji je problematičan u smislu velikih promena u temperaturi. To sve pravi problem našem kardiovaskularnom sistemu. Kada se prejedemo i kada se nezdravo hranimo, ostavljamo ožiljak na našem sistemu. To ne možemo da poništimo tako što pojedemo jednu jabuku", objasnio je doktor i otkrio šta možemo da uradimo tokom praznika:

"Zna se koji su principi pravilne ishrane, a to je unošenje što više tečnosti, unošenje što više voća i povrća, izbegavati začinjenu hranu i ugljene hidrate. Sve to treba da imamo u vidu kad sednemo za sto. Važno je i zimi unositi što više vode. Nedovoljni unos tečnosti može da dovede do niza problema, ne samo u kardiovaskularnom sistemu, nego i u bubrezima, crevima, otežanom pražnjenju. Uvek treba da budemo u plusu sa vodom, to je nephodno", rekao je dr Jocić, ističući da alkohol, kafa i sokovi nisu problem ako smo umereni.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)